Agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) v noci na štvrtok potvrdila doterajšie hodnotenie úverovej spoľahlivosti Spojených štátov. Agentúra ponechala rating dlhodobých záväzkov USA na úrovni AA+, teda jeden stupeň pod najvyššou známkou AAA. Rating krátkodobých záväzkov zostáva na úrovni A-1+.

Vyhliadky ratingov sú stabilné, čo odráža odolnosť americkej ekonomiky a efektívnu menovú politiku. Potvrdenie ratingu prichádza aj napriek vysokým úrovniam vládneho dlhu. „Diverzifikovaná a odolná ekonomika so solídnym rastom, flexibilnou menovou politikou a výhodami spojenými s jedinečným statusom emitenta poprednej svetovej rezervnej meny je základom ratingu USA,“ uviedla S&P.

Agentúra očakáva, že Federálny rezervný systém, ktorý plní úlohu centrálnej banky, bude zvládať výzvy spojené so znižovaním inflácie a zraniteľnosťou finančného trhu. Stabilný výhľad podporujú inštitucionálne systémy bŕzd a protiváh v USA, silný právny štát a voľný tok informácií, ktoré prispievajú k predvídateľnosti hospodárskej politiky.

Úverový rating však naďalej obmedzujú pomerne slabé fiškálne ukazovatele, ako je čistý dlh verejnej správy, blížiaci sa k 100 percentám hrubého domáceho produktu a úrokové platby presahujúce desať percent príjmov. S&P očakáva, že americká ekonomika bude v strednodobom horizonte rásť tempom okolo dvoch percent, pričom v tomto roku predpovedá jej rast o 2,5 percenta a priemernú mieru inflácie na úrovni 2,8 percenta.

S&P odhaduje, že deficit verejných financií bude v nadchádzajúcich rokoch v priemere okolo šesť percent HDP, pričom čistý dlh verejnej správy, ktorý vlani zrejme dosiahol 94 percent HDP, v rokoch 2026 až 2027 pravdepodobne prekročí 100 percent HDP. Začiatkom tohto mesiaca partnerská agentúra Fitch potvrdila dlhodobý úverový rating USA v cudzej mene na úrovni AA+ so stabilným výhľadom. Úverový rating Moody's pre USA bol ostatný raz stanovený na úrovni Aaa s negatívnym výhľadom.

Ďalšie dôležité správy

EBE 17 Berlín - Na snímke nemecká vlajka vedľa budovy Ríšskeho snemu, sídla nemeckého parlamentu v Berlíne v stredu 12. februára 2020. FOTO TASR/AP
A flag of Germany waves next to the dome of the Reichstag building where the German federal parliament Bundestag meets, in Berlin, Germany, Wednesday, Feb. 12, 2020. (AP Photo/Michael Sohn)
Neprehliadnite

Agentúra Fitch potvrdila Nemecku najvyšší rating AAA so stabilným výhľadom