Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
V našom meste máme prvý rapkáč, začujete ho už zajtra

V našom meste máme prvý rapkáč, začujete ho už zajtra

  28.03.2024   |   Tlačové správy

Z veže Kostola sv. Mikuláša v centre nášho mesta sa počas veľkonočného obdobia tento rok prvý raz ozve rapkáč. Je jediný v celom Liptovskom Mikuláši a pravdepodobne aj v okolí. 

Na Zelený štvrtok sa v kostoloch na tri dni zväzujú zvony, počas tohto obdobia ich nahrádzajú rapkáče, ktoré zvolávajú veriacich na bohoslužby. Rapkáč budete počuť z kostolnej veže na Veľký piatok aj Bielu sobotu.
Zabezpečiť sa ho pre naše mesto rozhodol dekan Stanislav Culka spolu s Ambrózom Lisým (na fotografii), a tak si uctiť tradície našich praotcov.
Metrový rapkáč s elektrickým pohonom vyrobil a nainštaloval Mikulášan Patrik Ivák, ktorý sa živí výrobou a servisom technického vybavenia v oblasti elektro modernizácie a automatizácie. Najnovšie technológie zariadení montuje aj pre sakrálne pamiatky a stavby.
𝐉𝐞𝐝𝐢𝐧𝐲́ 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐚́𝐤 𝐬 𝐩𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭𝐨𝐦
Rapkáč vyzerá ako zvláštna drevená skrinka vysoká meter, majstri ho vyrábali z jaseňa približne dva týždne. 
„Vyrábal a inštaloval som viac ako desať takýchto zariadení pre kostoly na Slovensku aj v zahraničí, v našom meste sme použili kombináciu rapkáča s klopadlom. To znamená, že rytmická lamela dopadá na ozubené koliesko a rapká v rytme, do toho v takte vydávajú zvuk klopadlá,“ prezradil majster svojho remesla Patrik Ivák, ktorý je ako jediný na Slovensku držiteľom patentu na elektrickú reguláciu zvonov. 
Dnes už je totiž raritou, aby zvony vo vežiach rozhojdávali ruky zvonárov. Zvyčajne ich ovláda skrinka s maličkými súčiastkami, takzvaný regulátor spolu s motorom. A na ten je expertom spomínaný Mikulášan.