Liek na cukrovku Ozempic od výrobcu Novo Nordisk by sa dal vyrábať za menej ako päť dolárov mesačne, odhalila nová štúdia. V Spojených štátoch pritom pacienti platia za mesačnú injekčnú liečbu bez poistenia takmer tisíc dolárov.

Štúdia výskumníkov z Yaleovej university, King's College Hospital v Londýne a neziskovej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) vyvoláva nové otázky o vysokej cene najpredávanejších liekov na chudnutie a diabetes. Web CNBC informuje, že dopyt po týchto liekoch za posledný rok prudko vzrástol, no niektorí pacienti si ich pre vysokú cenu nemôžu dovoliť. Podľa štúdie publikovanej v mesačníku Americkej lekárskej asociácie JAMA Network Open sa Ozempic môže vo všeobecnosti vyrábať za menej ako rôzne formy inzulínu.

Výskumníci zistili, že mesačnú zásobu liekov je možné vytvoriť za odhadovaných 89 centov až 4,73 dolára. Vyhodnotili výrobné náklady, pričom zohľadnili aj ziskovú maržu či daň. Katalógová cena spoločnosti Novo Nordisk za mesačnú dávku Ozempicu je 935,77 dolárov bez poistného a zliav.

Spoločnosť Novo Nordisk vo svojom vyjadrení odmietla poskytnúť informácie o výrobných nákladoch Ozempicu a lieku na chudnutie Wegovy. Dánsky výrobca liekov však poznamenal, že minulý rok vynaložil takmer päť miliárd dolárov na výskum a vývoj a investuje viac ako šesť miliárd dolárov do ďalšiej podpory výroby týchto liekov s cieľom uspokojiť dopyt. Spoločnosť zároveň uviedla, že 75 percent hrubých príjmov firmy ide na zľavy, aby si pacienti jej produkty mohli dovoliť.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Úspech Ozempicu transformuje dánsku ekonomiku. Začína byť závislá od úspechu jedinej firmy