28.3.2024 13:55 | Správy

Inšpirácia aj pre Európu? Prvýkrát v histórii USA plánujú reštartovať jadrovú elektráreň

Zdroj: iStockphoto

Od zatvorenia k obnoveniu: Jadrová elektráreň Palisades vstupuje do novej éry.

Federálna vláda Spojených štátov amerických schválila pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na reštart jadrovej elektrárne Palisades v Michigane. Pôjde o prvý takýto prípad v histórii krajiny. Tento krok prichádza v čase, keď sa zvyšuje záujem o jadrovú energiu ako spôsob, ako znížiť závislosť od fosílnych palív a bojovať proti klimatickým zmenám.

Jadrová elektráreň, ktorá bola zatvorená predvlani a mala byť pôvodne rozobratá spoločnosťou Holtec International, sa nachádza na juhovýchode štátu a disponuje jedným reaktorom s výkonom 800 megawattov. Podpora od štátnej aj federálnej vlády umožní jej obnovenie prevádzky do konca budúceho roka.

ilustračná snímka Zdroj: TASR

Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová uviedla, že ide o historický krok pre jadrovú energetiku v USA. Avšak, pred realizáciou projektu sú potrebné ďalšie kontroly, skúšky a schválenie americkým Úradom pre jadrový dozor (NRC).

Spoločnosť Holtec, ktorá má záujem o dlhodobý nákup energie od dvoch odberateľov, avizovala, že finalizácia dohody s vládou by mohla trvať štyri až päť mesiacov. Napriek pozitívnym reakciám na tento plán sa objavili aj kritické hlasy, ktoré požadujú vypočutie na úrade NRC.

Na brehu Michiganského jazera

Elektráreň Palisades sa nachádza na východnom brehu Michiganského jazera a zároveň asi 300 kilometrov západne od Detroitu, najväčšieho mesta v štáte. Od roku 1971 ju vlastnila firma CMS Energy z Michiganu. V roku 2007 predala prevádzku spoločnosti Entergy zo štátu Louisiana. Predvlani elektráreň zatvorili.

„Jadrová energia je naším jediným veľkým zdrojom elektriny s nulovými uhlíkovými emisiami," uviedla k téme americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová, bývalá guvernérka štátu Michigan. Tento sektor v USA priamo zamestnáva približne 100 000 ľudí a nepriamo ďalšie státisíce.

(TASR)