Nešťastná chyba v českej nemocnici. Personál omylom vykonal potrat u nesprávnej pacientky, tá prišla len na bežnú kontrolu

ta3/Martin Belej
28.3.2024 13:51

V pražskej Fakultnej nemocnici Bulovka malo v pondelok dôjsť k vážnej chybe. Zdravotnícky personál si údajne poplietol pacientky. V dôsledku chyby potratila zdravá žena.

Nemocnica Bulovka
Facebook/Fakultní nemocnice Bulovka
Fakultní nemocnice Bulovka - budova centrálnych laboratórií

Podľa informácií CNN Prima News do nemocnice prišli dve ženy cudzieho pôvodu, ktoré dlhodobo žijú v Česku. Tehotná žena sa chystala na bežnú kontrolu. Druhá žena mala ísť na zákrok, ktorý sa vykonáva pri liečbe chorej maternice. Zákrokom je zároveň možné ukončiť tehotenstvo.

Vážna chyba

Nemocničný personál si ženy zamenil. „V pondelok 25. marca došlo na našej gynekologicko-pôrodníckej klinike k nežiadúcej udalosti. Podľa doterajších zistení došlo v dôsledku závažného porušenia a nedodržania interných predpisov zo strany dotknutých zamestnancov k začatiu operačného zákroku u nesprávne identifikovanej pacientky,“ oznámila hovorkyňa Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

Personál, ktorého sa incident týka, je postaveným mimo služby až do vyhodnotenia situácie. V prípade zistenia porušení v pracovných postupoch, nemocnica vyvedie osobnú zodpovednosť, informovala hovorkyňa.

„Je to veľmi nešťastná udalosť. Malo by prebehnúť interné vyšetrovanie a ak došlo k pochybeniu, malo by dôjsť k potrestaniu vinníka,“ povedal český tieňový minister zdravotníctva Kamal Farhan. Pokiaľ sa preukáže pochybenie, mala by nemocnica podľa neho matku odškodniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok