Pestrý program: Bratislava otvorí svoje brány, blíži sa 21. ročník Bratislavských mestských dní

28.3.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Tretí aprílový víkend ožijú ulice Bratislavy obľúbeným mestským festivalom. Hlavné mesto 20. a 21. apríla symbolicky otvorí svoje brány a spolu s mestskými organizáciami a mestskými časťami pozýva na rozmanitý kultúrno-športový program. Viac nám prezradila PR špecialistka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Barbora Lehocká.

Tradične vás čakajú vás aj prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy, jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Bratislavské mestské dni organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s hlavným mestom. Do programu sa zapája 14 mestských častí, 15 mestských a viacero partnerských organizácií. Nezabudnuteľný víkendový program čaká obyvateľov, obyvateľky, ale aj návštevníkov a návštevníčky na území celej Bratislavy.

„Príroda sa prebúdza, ulice ožívajú a hlavne náš mestský sviatok je za dverami. Veľmi sa teším na ďalší ročník Bratislavských mestských dní, ktoré sú vždy úžasnou oslavou nášho mesta. Navyše, sú aj skvelou ukážkou, čo všetko vie naše mesto ponúknuť. Ďakujem veľmi pekne BKIS, že v spolupráci s nami opäť pripravilo tento úžasný celomestský festival s nabitým programom. Poďakovanie patrí aj našim mestským častiam a mestským organizáciám, ktoré sa do nezabudnuteľného víkendového programu zapájajú. Novinkou, ktorá mňa špeciálne teší je, že Primaciálny palác, bude tento raz otvorený po oba víkendové dni. Vždy sa rád osobne stretávam s ľuďmi, ktorí sú pre mňa motiváciou zvyšovať kvalitu života v našom krásnom meste a som naozaj úprimne vďačný, že ľudí, ktorí majú radi Bratislavu a ktorým záleží, aby bola ešte lepšia, je tak veľa. Teším sa na vás,“ hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava pre všetkých

Víkend plný zážitkov otvorí symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca verejnosti, otvoria sa tiež priestory mestských organizácií – galérie, múzea, knižnice a ďalších. Na Primaciálnom námestí nájdete komunitný stôl a gastro ponuku, na nádvoriach spoločenské hry a šachovú akadémiu, na Hlavnom námestí vystúpenia detí z bratislavských ZUŠ a na Františkánskom bazár starožitností. Počas víkendu zažijete viaceré pouličné šou, koncerty, vyhliadkové plavby po Dunaji či jazdy Cabriobusom. Medzi nábrežím Starého Mesta a Sadom Janka Kráľa bude premávať legendárny Propeler a súčasťou mestských dní bude aj obľúbený Dobrý trh na Panenskej ulici. V sobotu večer rozžiari Hviezdoslavovo námestie Fénixova záhrada českého umeleckého zoskupenia V.O.S.A. Theater. Tešiť sa môžete na interaktívnu svetelnú inštaláciu, živý spev, ale aj svetelné a akrobatické vystúpenia.

Novinkou tohto ročníka je Víkend otvorených budov. Počas oboch festivalových dní môžete nazrieť do viac než 20 historických budov či zaujímavých bratislavských priestorov a objavovať tak svoje mesto. Prehliadky vás zavedú do lekárne Salvator, kostola Klarisiek, historickej budovy SND, historickej budovy na Bielej 6, bratislavského Krematória, Prüger-Wallnerovej i Lisztovej záhrady, budovy YMCA, zákulisia Divadla Pavla Országha Hviezdoslava, Starej i Novej tržnice, Novej Cvernovky, Rómerovho domu, Albrechtovho domu, na Slavín a do mnohých ďalších. Zarezervovať si miesto na prehliadke budete môcť už čoskoro na www.bratislavskemestskedni.sk.

Šport aj ekológia

Okrem množstva kultúrnych podujatí vás počas Bratislavských mestských dní čakajú aj rozmanité športové aktivity. V Sade Janka Kráľa si zahráte frisbee, vyskúšate skateboarding či parkour, absolvujete malý a veľký vlastivedný cyklookruh alebo si zacvičíte s profesionálnymi trénermi a trénerkami na Cvičku. Keďže festival sa koná tesne pred Dňom zeme, súčasťou bude aj viacero environmentálnych aktivít, ktoré upozorňujú na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajú tému ekologicky zodpovedného správania. Rodiny s deťmi čakajú v sade workshopy, tvorivé dielne, prednášky, sadenie, ale aj divadielko či eko kvíz.

História mestských dní

Tradícia, prečo sa na deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi a obyvateľkami kráľovského mesta.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?