Denník N

Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny

Hasiči počas zásahu v zasiahnutej súčasti energetického sektora v Charkive po nálete 22. marca. Foto - TASR/AP
Hasiči počas zásahu v zasiahnutej súčasti energetického sektora v Charkive po nálete 22. marca. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ak Rusi dokážu pokračovať aktuálnym tempom, ukrajinskej energetike hrozí veľmi vážna kríza.
  • Každé ráno ich v tábore nútili spievať ruskú hymnu. Kto odmietol, toho zbili. A Orbán o nich klamal – príbeh 11 zajatcov, ktorí sa ocitli v Maďarsku.
  • Rusi Ivanivske pri Bachmute nedobyli, opäť sa chválili predčasne.
  • Všade je ťažko, ale za posledné dni nedošlo k vážnym zmenám.
  • Mapa dňa – Ivanivske.
  • Videá dňa – ruský tank blízko továrne narazil do osobného auta; francúzska bomba zrovnala so zemou ruské veliteľstvo.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 27. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Ak Rusi dokážu pokračovať aktuálnym tempom, ukrajinskej energetike hrozí veľmi vážna kríza. Všeobecne sa očakávalo, že Rusko túto zimu zopakuje kampaň proti ukrajinskej energetike z prelomu rokov 2022 a 2023. Nestalo sa. Nálety síce pokračovali, ale sústredili sa skôr na zbrojársky priemysel. Paradoxne až zdrvujúci nápor prišiel na začiatku jari. Ako informoval prezident Volodymyr Zelenskyj, Rusi v týždni do 24. marca na Ukrajinu vyslali 190 striel s plochou dráhou letu a rakiet, 140 Šáhidov a zhodili 700 leteckých bômb.

Ťažké nálety pokračovali aj tento týždeň. Na viacerých miestach zničili alebo značne poškodili kľúčové súčasti energetického sektora, ktorých oprava aj za mierových čias zaberie roky. Významná časť Ukrajiny zostala bez elektriny a Kyjiv ju musel začať nakupovať v zahraničí, čo ešte viac zaťaží už aj tak ťažko poškodené hospodárstvo krajiny.

Dobre známym príkladom účinnosti nových ruských náletov je vyradenie vodnej elektrárne na Dnipre v Zaporižii. Jej oprava potrvá roky. Menej známou, ale porovnateľne vážnou škodou je zničenie tepelnej elektrárne v Charkive. Rusi sa ju snažili zasiahnuť od začiatku invázie, ale zničili ju až teraz. Dôsledkom je 700-tisíc obyvateľov bez elektriny a nákladná rekonštrukcia, ktorá je na úrovni výstavby novej elektrárne. Predpokladá sa, že potrvá minimálne rok. Je však sporné, či sa do nej oplatí investovať počas prebiehajúcich bojov.

Prvou zásadnou otázkou je, či majú Rusi kapacity na pokračovanie takýchto účinných náletov. Druhou, do akej miery a či vôbec ich umožnila slabnúca ukrajinská protivzdušná obrana.

Prvá teória hovorí, že údery proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie