Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.03.2024 01:05

Ďakujeme všetkým našim učiteľom v každom kúte Slovenska


obecne-noviny

Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti dnešného Dňa učiteľov ďakuje všetkým učiteľkám a učiteľom i zamestnancom materských, základných, umeleckých, jazykový a špecializovaných škôl, ako aj stredných a vysokých škôl.


Ďakujeme im za ich prácu, nasadenie a trpezlivosť vzdelávať a za ich podiel na práci pre budúcnosť našej spoločnosti. Poďakovanie, ale i rešpekt a úcta im patrí počas celého roka.

Uvedomujem si, že práca každého učiteľa ďaleko prevyšuje hranice školy a zasahuje do všetkých oblastí bežného života. Napriek tomu, že práca pedagóga je často zložitá a neľahká, ba niekedy aj nevďačná a nedocenená zostávajú  jej verní. Je to dôkazom toho, že úlohu učiteľa nevnímajú len ako zamestnanie, ale predovšetkým ako svoje poslanie. A za to im patrí veľká vďaka. 

Aj v dnešných dňoch prebiehajú na školách podujatia, ktorých cieľom je oceniť prácu učiteľov a poďakovať sa za nasadenie v prospech našej spoločnosti, ktoré je dnes nielen o povinnom, ale aj vlastnom a iniciatívnom nasadení a využívaní príležitosti, výziev a možnosti dnešných výdobytkov s cieľom motivovať deti a mládež učiť a vzdelávať sa.

Združenie miest a obcí Slovenska podporuje aj neformálne vzdelávanie na úseku školstva, rôzne vzdelávacie, záujmové i športové aktivity, ktoré sú prínosom pre deti v našich mestách a obciach. Napríklad podporuje zriaďovanie fondu na podporu tematického vzdelávania pre základné a stredné školy v mestách, spolupracuje so Športovou akadémiou Mateja Tótha, Asociáciou pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), či Úradom komisára pre deti.

Mestá a obce sú najpočetnejším zriaďovateľom škôl a školských zariadení počas povinnej školskej dochádzky, čo odôvodňuje dôležitosť tejto ich samosprávnej kompetencie. Úsek školstva v miestnej územnej samospráve je významný aj z hľadiska objemu financií, ktoré sa v rámci výnosu z podielových daní prerozdeľujú medzi obce podľa objemu príslušných výkonov.

Sviatok všetkých učiteľov sa začal oslavovať v roku 1955. Rozhodla o tom československá vláda a tento veľký deň pripadol práve na 28. marec, v deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského, významného pedagóga a tvorcu systému pedagogiky ako vedy.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2023
Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom
Predseda Komory miest a podpredseda ZMOS, primátor mesta Partizánske Jozef Božik v súvislosti s riešením dopadov energetickej krízy, nepriaznivej situácie a neistotami, ktoré neustále rezonujú naprieč celým územím, zvolal 9. februára 2023 ďalšie online rokovanie Komory miest ZMOS.
viac
24.05.2023
Za nového predsedu združenia zvolili primátora Partizánskeho J. Božika
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
07.09.2023
Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou
Dôsledky na nepripravenosť štátu na nelegálnu migráciu nemôžu znášať mestá a obce, čoho sme svedkami v súčasnosti, ale aj predchádzajúceho obdobia prílivu utečencov z Ukrajiny.
viac
23.11.2023
Jozef Božik rokoval s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom
S predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom, s rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku Jaroslavom Demkom a s kvestorom Katolíckej univerzity Jánom Kamoďom rokoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %