Denník N

Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch 

TH - ilustrácia pomocou Midjourney
TH – ilustrácia pomocou Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Finančný sprostredkovateľ mi vybavil lacnejšiu hypotéku a teraz mi sľubuje výhodnejšie investovanie. Keď si cez neho nanovo vybavím investičné produkty, ktoré už mám, vraj ušetrím na poplatkoch za 20 rokov tisíce eur, hovorí čitateľ Denníka N Michal z Košíc. Ponuku odmietol, v minulosti sa popálil pri prezmluvňovaní investičnej životnej poistky a prišiel o značnú časť úspor. „Vŕta mi to v hlave, rád by som ušetril, no investovaniu nerozumiem,“ hovorí.

Jeho pochybnosti ukazujú na dva problémy, ktorým čelia viacerí nielen začínajúci investori. Aj Michala láka zhodnotenie na finančných trhoch, ale nechce platiť vysoké poplatky. Nevie, kde má šetrenie zmysel a či niekde platí veľa za to, čo dostáva.

Odborníci hovoria, že investovať sa dá aj bez niektorých poplatkov, ale kľúčová otázka je, či sa vedia rozhodovať správne. „Zle nastavené financie nebolia. Ľudia môžu žiť dlhé roky v sladkej nevedomosti a v presvedčení, že investujú dobre,“ hovorí analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

Porovnanie poplatkov pri investičných produktoch nie je pre bežného človeka také ľahké ako porovnávať mesačnú splátku hypotéky. Poplatky pritom ovplyvnia výhodnosť investičného riešenia, no koľko pri ktorom ľudia zarobia, uvidia až po čase.

Michal hovorí, že si netrúfa riadiť svoje investície sám, nechce naletieť podvodníkom ani počúvať rôznych influencerov ponúkajúcich rýchle zbohatnutie. Pre neho je preto zrejme lepšie sústrediť sa na výber agenta, teda finančného sprostredkovateľa, ktorý má dobré recenzie.

V nasledujúcom texte nájdete vysvetlenie:

  • s akými poplatkami treba pri sprostredkovanom predaji investícií počítať a za čo sú;
  • aká je ich bežná výška aj s príkladom, ako môžu ovplyvniť výsledok investície.

Pri investovaní, ktoré

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie