Denník N

Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine

Areál Unit.City. Foto N - Tomáš Hrivňák
Areál Unit.City. Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najlepšie časy ukrajinských startupov, keď rástli vďaka sústredenému úsiliu štátu, prekazila ruská invázia. Z krízy však technologický priemysel môže po vojne urobiť svoju výhodu a dostať sa na svetovú špičku obranných inovácií. 

Chodník do kyjivskej verzie Sillicon Valley vedie cez staršiu priemyselnú budovu, čochvíľa sa však vynorí moderný areál Unit.City. Exteriér vypĺňajú rôzne umelecké diela a medzi sklenenými fasádami budov sa týči starý komín pôvodnej továrne na motorky. Dnes ho volajú Maják inovácií.

Unit.City je dieťaťom zlatej éry ukrajinských startupov. Jej symbolom sa stal Grammarly, výrobca populárneho softvéru na pomoc s anglickou gramatikou a štylistikou, ktorý sa dokonca stal jednorožcom, ako sa hovorí startupom s hodnotou vyše miliardy dolárov.

„Predtým boli v rebríčku top 50 firiem ukrajinského Forbes oceliarne, plynárenské či ropné spoločnosti. A potom sa zrazu do prvej desiatky dostalo Grammarly,“ spomína Ihor Markevyč, dnes zástupca Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie, ktorý už roky pomáha budovať ekosystém mladých inovatívnych firiem. „Boli to najlepšie roky, ktoré ukrajinský technologický sektor zažil.”

Sľubný rozvoj ukrajinských startupov zastavili 24. februára ruské tanky. Invázia spôsobila v biznise veľkú nestabilitu, ktorá pretrváva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Startupy

Technológie

Umelá inteligencia

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie