Počet ľudí bez práce v Nemecku v marci klesol o 45-tisíc na 2,77 milióna, miera nezamestnanosti sa potom znížila o desatinu percentuálneho bodu na šesť percent.

V predbežnej správe to oznámil Spolkový úrad práce, podľa ktorého je počet nezamestnaných medziročne o 176-tisíc vyšší.

„Nezamestnanosť a podzamestnanosť sa v marci síce znížili, bolo to však menej, ako je pre tento mesiac obvyklé. Hospodárska stagnácia sa tak prejavuje aj na trhu práce,“ povedala na tlačovej konferencii šéfka úradu práce Andrea Nahlesová. Dodala, že trh práce si aj napriek problémom ekonomiky vedie naďalej dobre.

Ak by sa brali do úvahy sezónne prepočítané dáta, počet nezamestnaných naopak o 4 000 vzrástol a predstavoval 2,72 milióna ľudí. To však bolo menej, ako predpokladali analytici v ankete agentúry Reuters. Tí očakávali zvýšenie počtu ľudí bez práce o 10-tisíc. Miera nezamestnanosti podľa tejto metodiky výpočtu zostala na 5,9 percenta.

Žiadosťou o kurzarbeit, teda ochranný režim pracovných miest, úrad práce podľa aktuálnych údajov od 1. do 24. marca eviduje 48.000. To je výrazne menej ako v porovnateľnom období vo februári, keď ich bolo 58-tisíc.

Tieto údaje sú ale predbežné, pretože bilanciu skutočného využitia kurzarbeitu má úrad zatiaľ k dispozícii do konca januára, keď peniaze v ochrannom režime dostalo 194-tisíc ľudí. Počet prípadov využívania kurzarbeitu sa tak v januári oproti decembru zvýšil, vtedy opatrenie využilo podľa aktualizovaných dát 154-tisíc zamestnancov.

Počet voľných pracovných miest registrovaných úradom práce v marci predstavoval 707-tisíc. V medziročnom porovnaní bol počet ponúkaných voľných miest o 70-tisíc nižší.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

S chudobou sa v Nemecku potýka viac ako 14 miliónov ľudí, s hlbokým rozdielom medzi regiónmi