Zo sveta pravoslávia Rumunský patriarchát chce vlastnú štruktúru pre svojich veriacich na Ukrajine

Ján Krupa NOEK
Ján Krupa NOEK

Moldavská pravoslávna cirkev sa usiluje o dialóg s rumunským patriarchátom.

Moldavská pravoslávna cirkev sa usiluje o dialóg s rumunským patriarchátom.

Ján Krupa NOEK

Ján Krupa

NOEK

Rumunský patriarchát chce vlastnú štruktúru pre svojich veriacich na Ukrajine
Rumunský patriarcha Daniel. Foto: wikipedia.org

Koncom februára sa Posvätný synod Rumunskej pravoslávnej cirkvi rozhodol „požehnať, povzbudiť a podporiť iniciatívy rumunských pravoslávnych cirkevných obcí na Ukrajine, ktorých cieľom je obnoviť spoločenstvo s materskou cirkvou – Rumunským patriarchátom – kánonickým zorganizovaním v náboženskej štruktúre s názvom Rumunská pravoslávna cirkev na Ukrajine“.

Na Ukrajine žije rumunská menšina najmä v Černivskej, ale aj v Zakarpatskej a Odeskej oblasti. Okolo sto existujúcich rumunských cirkevných obcí patrí k Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá do mája 2022 podliehala Moskovskému patriarchátu.

Vzhľadom na napätia medzi Ukrajinskou pravoslávnou cirkvou a Pravoslávnou cirkvou Ukrajiny sa Rumunský patriarchát už dlhší čas obáva o osud rumunských cirkevných obcí na Ukrajine.

Už vo februári 2019 rumunský patriarcha Daniel vyzval Posvätný synod, aby sa zaoberal pastoráciou rumunských pravoslávnych veriacich na Ukrajine.

V reakcii na to Posvätný synod vyžiadal od ukrajinských cirkevných orgánov písomné záruky, že bude rešpektovaná etnická príslušnosť a jazyk rumunských veriacich. Vyslovil aj požiadavku, aby sa rumunskí veriaci mohli zorganizovať v osobitnom vikariáte.

V roku 2019 novozaložená Pravoslávna cirkev Ukrajiny prejavila ochotu vytvoriť takýto vikariát, avšak rumunské cirkevné obce patria k Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Opakovane sa vyskytli fámy, že na rumunské cirkevné obce bol vyvíjaný nátlak, aby zmenili jurisdikciu.

Vzhľadom na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine a rastúci tlak ukrajinského štátu na Ukrajinskú pravoslávnu cirkev sa Rumunská pravoslávna cirkev v roku 2023 opäť intenzívne angažovala za práva a slobody rumunských cirkevných obcí na Ukrajine.

V Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny sa postup Rumunskej pravoslávnej cirkvi stretol s kritikou. Mukačevský biskup Viktor (Bed) hodnotil jej konanie ako namierené proti Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Je dôkazom veľkého vplyvu ruskej tajnej služby a Moskovského patriarchátu na rumunskú vládu a rumunskú pravoslávnu hierarchiu.

Podľa vladyku Viktora toto rozhodnutie vysvetľuje, prečo Rumunská pravoslávna cirkev dosiaľ oficiálne neuznala Pravoslávnu cirkev Ukrajiny. Aj v Rumunsku sú rozšírené „ruské naratívy“ o „porážke a následnom rozdelení Ukrajiny“.

Mukačevský biskup si myslí, že Ukrajina a Pravoslávna cirkev Ukrajiny nesmú podľahnúť tejto „rumunskej cirkevnej provokácii“, ale musia prijať „okamžité a účinné opatrenia“ na ochranu „národnej a náboženskej bezpečnosti Ukrajiny“.

Rumunská pravoslávna cirkev svojím správaním ukazuje, že možnosť otvorených štátnych zákazov a prenasledovania Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi je reálna, povedal metropolita Kliment (Večerja) z Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Je to „hlasný signál pre ukrajinský parlament“, ako je v Európe vnímaná jeho politika a aké to môže mať následky.

Vladyka Kliment sa dokonca obáva ohrozenia štátnej suverenity v tých oblastiach Ukrajiny, ktoré v minulosti patrili Rumunsku. No nepovažuje za pravdepodobné, že by rumunsky hovoriaci veriaci na Ukrajine prijali ponuku Rumunskej pravoslávnej cirkvi.

Anonymný zdroj z Ruskej pravoslávnej cirkvi pre ruskú tlačovú agentúru Ria Novosti označil konanie Rumunskej pravoslávnej cirkvi za „expanziu“. Vzhľadom na štátne prenasledovanie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi je „mimoriadne nehanebné“ zneužívať jej ťažkú situáciu vo svoj prospech namiesto podpory trpiacich bratov a sestier vo viere.

Ruská pravoslávna cirkev kritizuje aj rozhodnutie Posvätného synodu Rumunskej pravoslávnej cirkvi prijať všetkých duchovných a veriacich v Moldavskej republike, ktorí sa pripoja k Besarabskej metropólii, a považovať za neplatné všetky dovtedy na nich uvalené cirkevné sankcie.

V Moldavskej republike si navzájom konkurujú Besarabská metropólia, ktorá podlieha Rumunskej pravoslávnej cirkvi, a Moldavská pravoslávna cirkev, ktorá je autonómnou cirkvou v Moskovskom patriarcháte. V ostatnom čase čoraz viac členov Moldavskej pravoslávnej cirkvi prechádza do Besarabskej metropólie.

Moldavská pravoslávna cirkev sa usiluje o dialóg s rumunským patriarchátom

V situácii stupňujúceho sa napätia medzi dvoma existujúcimi pravoslávnymi cirkvami v Moldavskej republike sa hlava Moldavskej pravoslávnej cirkvi odhodlala napomôcť komunikácii medzi cirkvami.

Jej metropolita Vladimír (Kantarián) 6. marca napísal list rumunskému patriarchovi Danielovi, v ktorom ho vyzval na dialóg o cirkevnej situácii v Moldavskej republike.

Besarabská metropólia, ktorá podlieha Rumunskej pravoslávnej cirkvi, je menšou pravoslávnou cirkvou v Moldavskej republike.

Metropolita Vladimír v liste vyjadruje poľutovanie nad tým, že rozkol medzi pravoslávnymi kresťanmi v Moldavsku využívajú politici ako zbraň v predvolebnej kampani.

Upozorňuje na to, že niektorí duchovní Moldavskej pravoslávnej cirkvi poberajú plat od Besarabskej metropólie. Kritizuje aj skutočnosť, že Besarabská metropólia prijala aj takých duchovných Moldavskej pravoslávnej cirkvi, ktorých táto cirkev suspendovala alebo pozbavila kňazstva. A niektorí duchovní odišli do Besarabskej metropólie bez požiadania o prepúšťací list.

Metropolita Vladimír sa vyjadril, že v tejto škodlivej situácii je otvorený pre dialóg a spoluprácu. Lebo v súčasných podmienkach nie je možné dosiahnuť pokoj a poslušnosť. Chce koexistovať v láske a mieri s Besarabskou metropóliou.

Vladyka Vladimír upozorňuje, že napriek svojej žiadosti o konštruktívny dialóg opakovane narážal na neprehľadnosť a tvrdohlavosť. Z tejto situácie viní poradcov metropólie, ktorí nominálne pracujú na zmierení medzi oboma jurisdikciami, ale v skutočnosti neustále zasievajú nezhody a konflikty. Podľa metropolitu Vladimíra je besarabský metropolita pod vplyvom skupiny, ktorá profituje z konfliktnej situácie.

V závere listu vladyka Vladimír požiadal patriarchu Daniela o sprostredkovanie spolupráce, aby sa dosiahlo obnovenie poslušnosti a kánonického poriadku.

Väčšina pravoslávnych veriacich v Moldavskej republike patrí k Moldavskej pravoslávnej cirkvi. Od ruskej invázie na Ukrajinu však čoraz viac veriacich prechádza do Besarabskej metropólie. Táto cirkev poberá finančnú podporu od rumunského patriarchátu i od rumunského štátu, takže duchovným môže ponúknuť atraktívnejšie pracovné podmienky. Aj preto čoraz viac kňazov mení jurisdikciu, pričom sa odvolávajú na želanie svojich farníkov.

Moldavská pravoslávna cirkev už v októbri 2023 v liste kritizovala postoj Moskovského patriarchátu k vojne na Ukrajine, ktorý masívne poškodzuje povesť Moldavskej pravoslávnej cirkvi v Moldavsku. A jednako táto cirkev dosiaľ odmieta odlúčiť sa od Moskovského patriarchátu.

Dve pravoslávne jurisdikcie v Moldavsku sa sporia aj verejne.

Dňa 18. marca sa Moldavská pravoslávna cirkev obrátila na súd, aby jej bolo umožnené používať chrám v obci Gidigič. Táto cirkevná obec v decembri 2023 prešla z Moldavskej pravoslávnej cirkvi do Besarabskej metropólie. Dotyčný kňaz zdôraznil, že nešlo o politické, ekonomické ani sociálne rozhodnutie, ale o to, že veriaci v uplynulých rokoch opakovane žiadali o prestup.

Vo svojom vyhlásení 8. marca Moldavská pravoslávna cirkev upozornila, že Posvätný synod Rumunskej pravoslávnej cirkvi nie je oprávnený zrušiť sankcie, ktoré na kňazov uvalili iné miestne pravoslávne cirkvi.

Na druhej strane Posvätný synod Besarabskej metropólie 7. marca rokoval o vylepšeniach pastoračnej činnosti s cieľom „posilňovať a podporovať duchovný život pravoslávnych farností“. Má v úmysle posilniť vzťahy medzi cirkevnými obcami v Rumunsku a Moldavsku.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia