Pellegrini v Kráľovskom Chlmci Prišiel lietadlom a štátnou limuzínou a hovoril, že najlepšie sa cíti s bežnými ľuďmi (reportáž)

Adam Takáč Juraj Brezáni
Adam Takáč Juraj Brezáni

„Šetrím štátne peniaze,“ reagoval prezidentský kandidát, keď sme sa ho pýtali, či je fér chodiť na míting limuzínou.

Adam Takáč Juraj Brezáni

Adam Takáč

Juraj Brezáni

Prišiel lietadlom a štátnou limuzínou a hovoril, že najlepšie sa cíti s bežnými ľuďmi (reportáž)
Foto: Postoj/Juraj Brezáni

„Šetrím štátne peniaze,“ reagoval prezidentský kandidát, keď sme sa ho pýtali, či je fér chodiť na míting limuzínou.

Pozrite si video z mítingu prezidentského kandidáta

„Dostanem sa tam,“ reaguje Peter Pellegrini vo štvrtok okolo 15. hodiny v budove parlamentu na otázku novinárov, či sa stihne presunúť na predvolebné stretnutie s voličmi v Kráľovskom Chlmci, ktoré sa začína okolo 18. hodiny.

„Použijem všetky typy dopravných prostriedkov. Aby bolo jasné, nie na účet štátu. A verím, že o šiestej budem v Kráľovskom Chlmci,“ dodáva na tlačovke, na ktorej mu predseda Maďarskej aliancie a neúspešný prezidentský kandidát z prvého kola Krisztián Forró vyjadril podporu.

Krátko pred začiatkom mítingu, pár kilometrov pred mestečkom na juhovýchode Slovenska, dávame na ceste prednosť vládnej limuzíne, ktorú sprevádzajú policajné autá. V tej chvíli je jasné, že prezidentský kandidát súčasnej koalície stretnutie s občanmi s prehľadom stíha.

Otázkou však v tej chvíli je, ako dokázal zhruba päťhodinovú cestu z hlavného mesta na druhý koniec krajiny prejsť za taký krátky čas.

„Hymna mieru“ aj prvoplánové vtípky

Mestské kultúrne stredisko v Kráľovskom Chlmci je plné do posledného miesta. Ľudia, ktorým sa neušlo sedadlo, postávajú v uličkách, len aby mohli vidieť a počuť svojho prezidentského favorita. Drvivá väčšina z približne troch stoviek účastníkov sú starší ľudia.

Na úvod zaspieva spevák na pódiu vlastnú pieseň v maďarčine, ktorú nazval Hymna mieru.

Zaznejú aj prvoplánové vtípky. „Včera som ešte absolútne nemal hlas. Musel som ho získať, aby som podporil Hlas,“ povie, pozerajúc na šéfa strany Hlas, ktorý sedí v prvom rade vedľa podpredsedu Maďarskej aliancie Györgya Gyimesiho, ktorý ho do svojho rodného mesta pozval. Pellegrini sa schuti zasmeje a zatlieska.

Pellegrini s Gyimesim v prvom rade. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

„Keďže je Veľký týždeň, chcel by som vyprosiť u Boha a Pána Ježiša Krista Božie požehnanie,“ povie spevák a uvedie ďalšiu skladbu Domine Deus.

Gyimesi: Maďari volia svojho

Po niekoľkých slovenských aj maďarských skladbách prichádza na pódium Gyimesi. „V takej dobrej kondícii sme dlho neboli,“ povie na úvod a poďakuje Pellegrinimu, že do Kráľovského Chlmca prišiel a splnil tak to, čo mu vraj prisľúbil.

„Dnes sa udiala veľmi dobrá vec,“ pokračuje Gyimesi. „Pán predseda strany Krisztián Forró podporil kandidatúru Petra Pellegriniho. Ja ako podpredseda strany podporujem jeho kandidatúru dlhodobo. S pokojným svedomím môžeme teda vyhlásiť, že Maďari volia svojho!“

Gyimesi pozýva Pellegriniho na pódium. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Gyimesi bol ešte pred rokom súčasťou vlády Eduarda Hegera. S hnutím OĽaNO sa rozišiel pre odlišný názor na Ukrajinu aj vtedajšieho premiéra. Pellegriniho v posledných týždňoch otvorene podporuje v prezidentskej kampani a hovorí o ňom ako o ochrancovi tradičných hodnôt. „Ako sociálny demokrat celý čas podporoval tradičnú rodinu,“ vraví pre Postoj Gyimesi.

„Pýtate sa ma teraz ako žiačika na skúške,“ reaguje, keď mu kladieme otázku, ako sa Pellegriniho ochrana tradičných hodnôt prejavovala v praxi. „Stačí si spomenúť na peniaze, ktoré vláda s Petrom Pellegrinim rozdávala v regiónoch. Táto vláda bola vždy blízko ľudí, nie tak ako napríklad Hegerova alebo Ódorova. Spomeňme valorizáciu dôchodkov, trináste dôchodky.“

Gyimesi sa zároveň v minulosti vyjadril, že vlády Smeru vždy mysleli v prvom rade na oligarchov a občania boli u nich na poslednom mieste. „Je fakt, že vlády Smeru mali svoje kauzy,“ odpovedá na otázku, či v tom teraz, keď podporuje Pellegriniho, necíti rozpor. „Pre mňa sú však hodnoty oveľa dôležitejšie a nie je mi jedno, akým smerom sa vyberie Slovensko. Či to bude podriadenie sa diktátu Bruselu alebo budeme suverénni. Nie je mi jedno, či tu budeme môcť platiť hotovosťou alebo nie. Nie je mi jedno, či nás zatiahnu do vojny alebo nie.“

Nestraším, prezident má k tomu čo povedať

Publikum Gyimesiho slovám o tom, že Maďari budú „voliť svojho“, nadšene tlieska a potlesk ešte zosilnie, keď prichádza pred mikrofón samotný Pellegrini.

„No nie je toto krajšie, keď sa stretnú dobrí ľudia, vypočujú si krásne piesne a chcú hovoriť niečo pozitívne o budúcnosti, než keď niekto chodí po Slovensku, robí demonštrácie a z tribúny nadáva? Ja mám radšej takéto stretnutia,“ začína svoj príhovor s narážkou na svojho súpera Ivana Korčoka, ktorý zhruba v tom čase končí svoje predvolebné zhromaždenie v Žiline.

Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Pokračuje témou vojny a oceňuje, že slovenská aj maďarská vláda majú rovnaký názor.  

„Obe hovoríme o mieri a potrebe zastaviť krviprelievanie, zabíjanie a snažiť sa rokovať o nejakom mierovom riešení. A nie ho ešte živiť neustálym posielaním zbraní,“ hovorí Pellegrini a dostáva sa k naratívom, ktoré v posledných dňoch využívajú aj ďalší politici Smeru, Hlasu či SNS. „A už dupľom nie – ako uvažujú niektoré krajiny – nakoniec tam vyslať aj svojich vojakov. Chcem vám garantovať, že nikdy sa nepostavím na stranu vojny, vždy budem na strane mieru a nikdy nedovolím, aby naši chlapci – to je jedno, či slovenskí alebo maďarskí – museli ísť kedykoľvek bojovať na ukrajinský front.“

Pellegrini iba nedávno sám hovoril o tom, že prezident nemôže v téme vyslania vojakov na Ukrajinu robiť nič, lebo tieto kompetencie patria vláde a parlamentu. Napriek tomu pred publikom navodzuje dojem, akoby hrozilo, že by slovenskí vojaci mali ísť na Ukrajinu.

„Viete čo, nie. Prezident je najvrchnejší veliteľ vojsk, takže má k tomu čo povedať,“ reaguje, keď sa ho neskôr pýtame, či zbytočne nestraší ľudí.

Pellegrini podpisuje svoje karty na mítingu v Kráľovskom Chlmci. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

„Je správne, ak aj prezident vyslovuje svoj postoj k tomu. Pretože ak by sme išli takouto logikou, ako hovoríte, tak by sa prezident už nemohol k ničomu vyjadriť. Viem, aké sú kompetencie, bol som premiérom a teraz som predsedom parlamentu. Ale je dôležité, aby dal aj prezident veľmi jasne najavo, na ktorej strane stojí, či na strane vojny alebo na strane mieru.“

Ako príklad používa susedné Česko a prezidenta Petra Pavla, ktorý uviedol, že si vyslanie vojakov vie predstaviť. „Nedajboh sa zmení vláda, ktorá nakoniec ešte s prezidentom bude súhlasiť, a tých vojakov nakoniec v zahraničí môžete mať,“ dodáva.

To nie je obchod

Z reakcií publika v Kráľovskom Chlmci je jasné, že si Pellegrini miestnych získal už dávno predtým, ako ich prišiel osobne navštíviť. Viackrát v príhovore zdôrazňuje, že maďarská komunita je pre neho dôležitá a ako prezident na ňu bude pamätať.

Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Pellegrini oceňuje aj stanovisko Maďarskej aliancie, ktorej predseda ho iba pár hodín pred touto akciou verejne podporil. Odmieta, že by si vláda kupovala maďarskú komunitu na Slovensku, ako to tvrdí opozícia. Vo štvrtok totiž zároveň Ficova vláda schválila niekoľko investícií v okresoch na juhu Slovenska.

„To nie je žiaden obchod, ktorým by si niekto chcel kúpiť priazeň Maďarov. To je predsa povinnosť vlády, aby do týchto okresov išla a riešila problémy, ktoré vás tu trápia,“ komentuje Pellegrini.

„Koľko kriku prišlo za posledné hodiny na stranu aliancie a Maďarov, že čo si to len dovolili spraviť? Dovolili si spraviť len to, čo cítia v srdci a čo chcú. A len preto, že neurobili to, čo si myslí Progresívne Slovensko alebo vybrané médiá, ktoré si povedali, že majú ako jediné patent na pravdu a rozum, tak za to vám idú nadávať? To musíme odmietnuť, dámy a páni.“

Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Účastníci stretnutia opäť nadšene tlieskajú. Pellegrini im vraví, že si uvedomuje, aké ťažké to bude mať každý, kto mu v tomto čase prejaví svoju podporu, pretože „progresívna mašinéria a mafia“ sa na neho na sociálnych sieťach vrhne a pôjde ho ubiť.

Neviem, komu lietadlo patrí

V príhovore prezidentského kandidáta dôjde aj na ubezpečenia o zachovaní tradičných hodnôt. „Bol tu spomínaný veľkonočný týždeň. Aj to hovorí, že nás spájajú tradície a hodnoty, ktoré si pestujeme. A nedopustíme, aby boli pošliapavané, hoc sme pod veľkým tlakom modernosti zo západnej Európy,“ hlási Pellegrini.

Viackrát udrie publiku na city, keď vraví, aké dôležité je pre neho byť medzi bežnými, jednoduchými ľuďmi. „Je pre mňa významným bodom dnešného dňa, že som z toho napätého bratislavského prostredia – ktoré teraz pre mňa nie je najkrajšie – mohol prísť sem k vám medzi skvelých, dobrých ľudí v Kráľovskom Chlmci a z okolia.“

Počas týchto slov si na mobile čítame o zistení Denníka N, ktoré vysvetľuje, ako sa Pellegrinimu podarilo dostať na východ tak rýchlo. Do Košíc sa prepravil súkromným lietadlom, ktoré patrí firme poslanca Hlasu Petra Náhlika.

Video: Pellegrini vysvetľuje svoj príchod na míting lietadlom a štátnou limuzínou

Šesťmiestne lietadlo americkej výroby typu Piper PA-46-500TP, ktoré sa často využíva ako aerotaxi, patrí Náhlikovej trnavskej firme DeGarde, ktorá sídli v dome poslancovej matky a od roku 2019 je v strate.

„Objednali sme to cez agentúru, zaplatíme za to. Nešlo o žiaden veľký private jet,“ odpovedá Postoju po mítingu na otázku, komu patrí lietadlo.

Keď sa ho dodatočne pýtame, či je jeho vlastníkom poslanec Náhlik, reaguje: „Ja neviem o tom, komu to patrí. Ďakujem.“

„Šetrím štátne prostriedky“

Využitie súkromného lietadla nie je jedinou zvláštnosťou počas tohto kampaňového dňa kandidáta Hlasu.

Z Košíc ho do Kráľovského Chlmca doviezla kolóna troch policajných áut so zapnutými majákmi.

„Moju dopravu zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov,“ odpovedal na otázku Postoja, ako sa dopravil z letiska do Chlmca.

Prečo využíva štátnu limuzínu a policajnú kolónu na podujatia súvisiace čisto s jeho prezidentskou kampaňou?

„Snažím sa nevyužívať, len, žiaľ, ako druhý najvyšší ústavný činiteľ musím využiť tieto prostriedky,“ odpovedal.

Policajná kolóna vyčkávajúca Pellegriniho v Kráľovskom Chlmci. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

„Ja som nevyužil štátne prostriedky a prišiel som sem lietadlom, ktoré musíme zaplatiť, a dokonca som urobil aj to, aby sem nešlo auto z Bratislavy, aby sme šetrili prostriedky. Sme si požičali autá z Košíc, pretože iní vrátane pani prezidentky si autá posielajú z Bratislavy,“ vysvetľoval.

Pellegriniho cesta z košického letiska na míting však nijako nesúvisela s výkonom funkcie predsedu parlamentu.

„Autá sme si požičali z Košíc a teraz ich aj v Košiciach vrátime a naspäť letíme, aby som ušetril čo najviac peňazí štátu,“ uviedol Pellegrini s tým, že je to fér. „Takto sa správam, že šetrím čo najviac štátne prostriedky.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia