Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi vstupuje na trh s elektromobilmi. Firma v Číne spúšťa príjem objednávok na svoj sedan SU7, ktorý predstavila v obchodoch po celej krajine, uviedla agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ a zakladateľ firmy Lej Ťün oznámil plán vstúpiť na trh s elektromobilmi v roku 2021. Zaviazal sa, že do automobilového podnikania investuje desať miliárd dolárov a toto podnikanie označil za „posledný veľký podnikateľský projekt“ svojho života.

Jeho cieľom je, aby sa firma Xiaomi, založená v roku 2010, stala do 15 až 20 rokov jedným z piatich najväčších výrobcov áut na svete.

Analytici sú zatiaľ rozdelení v názore, či projekt automobilu Xiaomi bude úspešný. Niektorí tvrdia, že pre Xiaomi je elektromobil prirodzeným rozšírením podnikania, ktoré firme umožní ponúknuť zákazníkom ucelenejší digitálny zážitok a získať viac dát.

Zakladateľ firmy upozornil, že SU7 bude „trochu drahší“, čím sa odchýlil od obrazu firmy, ktorá vyrába cenovo dostupné výrobky. Vozidlo SU7 sa začína predávať v čase, keď čínsky automobilový trh, ktorý je najväčší na svete, bojuje s problémami na viacerých frontoch. K tomu je nutné pridať cenovú vojnu a spomaľujúcu domácu ekonomiku, ktorá znižuje dopyt po automobiloch.

„Súčasné podmienky na trhu sú pre nováčikov pomerne náročné, desať najväčších hráčov neustále zvyšuje svoj trhový podiel,“ uviedla analytička firmy Gavekal Dragonomics Ernan Cuiová. Ak Xiaomi nedokáže v krátkom čase predávať vo veľkom, hrozí podľa nej, že automobily sa stanú pre firmu v dlhodobom výhľade brzdou v tvorbe zisku.

Ďalšie dôležité správy

Xiaomi SU7
Neprehliadnite

Xiaomi vstupuje do ringu s e-mobilom. Ide po krku Tesle, ale rozhádže aj čínskych konkurentov