Banky majú povinnosť chrániť aktíva svojich klientov a zároveň zabezpečovať stabilný a bezpečný finančný systém. Pri spolupráci s poskytovateľmi služieb kryptoaktív sú obozretné a zodpovedne posudzujú riziká spojené s obchodovaním s kryptomenami, zdôraznila v aktuálnom stanovisku Slovenská banková asociácia.

Asociácia v tejto súvislosti podporuje nové regulácie, akou je aj európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami. To zavádza osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti, na ktoré sa nevzťahujú doterajšie legislatívne požiadavky v oblasti finančných služieb.

Jednou z požiadaviek je riadne plnenie povinností a opatrení v zmysle zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Banky podľa asociácie pri nadväzovaní obchodného styku so spoločnosťami podnikajúcimi v oblasti kryptoaktív uplatňujú proces dôkladného posudzovania a overovania.

V zmysle odporúčaní Národnej banky Slovenska majú detailne pochopiť ich obchodný model, technologický princíp poskytovania služieb kryptoaktív, oboznámiť sa s budúcim portfóliom klientov, či zaujímať sa, ako sú nastavené ich procesy.

„Pri posudzovaní rizikovosti uplatňujú banky rizikovo orientovaný prístup a v zmysle stanovených kritérií individuálne posudzujú, či a ako pristúpia so subjektami podnikajúcimi v oblasti kryptoaktív k spolupráci. Plošne takýchto klientov neodmietajú a vždy zvážia, či využili všetky opatrenia pri rozhodovaní o pristúpení k spolupráci,“ priblížila SBA.

Banky si podľa asociácie uvedomujú prínosy kryptomien a sú otvorené spolupráci so subjektmi podnikajúcimi v tejto oblasti.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Bitcoinoví býci možno nepredbehli dobu. Ako oceniť túto kryptomenu?