Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, počet zomretých dosiahol dlhodobý priemer. Úmrtnosť ovplyvnil ústup pandémie a menej úmrtí na choroby obehovej sústavy. Vyplýva to zo štatistiky Štatistického úradu SR za rok 2023.

28.03.2024 09:50
debata (7)

Výraznejšie zvýšenie počtu zomretých v roku 2023 v porovnaní s priemerom rokov nepoznačených pandémiou sa udržalo len v skupine mladších seniorov od 65 do 74 rokov. Počet úmrtí na infekciu COVID-19 sa medziročne znížil až o vyše 80 percent. Takmer 22,3 tisíca obetí je však doterajší účet pandémie.

Igor Matovič / Marek Krajčí Čítajte viac Kto môže za úmrtia cez pandémiu? Štát sa bráni proti kritickej štúdii platenej Pentou

Na Slovensku v minulom roku zomrelo 54,1 tisíca ľudí, čo bolo o 9,1 percenta menej ako v roku 2022. Počet zomretých bol už len o 1,1 percenta vyšší ako hodnoty päťročného priemeru rokov 2015 – 2019 pred nástupom pandémie. Nadúmrtnosť na Slovensku po troch rokoch klesla na minimum a počet zomretých sa tak dostal na hodnotu, ktorá sa výrazne priblížila predcovidovým číslam. „Nižšiu úmrtnosť v medziročnom porovnaní a zároveň aj nižšiu nadúmrtnosť v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi okrem ústupu pandémie ovplyvnil aj nižší počet zomretých na dlhodobo najčastejšiu príčinu smrti – choroby obehovej sústavy,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR Zuzana Podmanická.

3. netradicny porod Krompachy Čítajte viac O 137-tisíc úmrtí viac ako pôrodov. Za rok. Poľsko znepokojuje demografia

V štruktúre úmrtí dominovali na Slovensku tradičné príčiny smrti. Chorobám obehovej sústavy podľahlo viac ako 24,5 tisíca osôb a na celkovom počte zomretých sa podieľali 45 percentami. Počet úmrtí na túto príčinu medziročne klesol o vyše osem percent a zároveň bol nižší o štyri percentá aj oproti priemeru piatich rokov pred pandémiou. Druhou najčastejšou príčinou smrti boli nádory, ktorých podiel na celkových úmrtiach predstavoval 25 percent. Medziročne počet úmrtí na túto príčinu stúpol o 3,5 percenta, ale v porovnaní s priemerom pred pandémiou bol o necelé percento nižší. Celkovo vlani zomrelo na nádory viac ako 13,5 tisíca ľudí. Takmer tri štvrtiny z nich boli seniori vo vekovej skupine 65 a viacroční.

Čína Čítajte viac Miliardová Čína zaznamenala druhý rok po sebe pokles počtu obyvateľov

Treťou najčastejšou príčinou smrti boli choroby dýchacej sústavy s vyše osempercentným podielom na všetkých úmrtiach. Aj táto príčina smrti pomohla k medziročnému poklesu úmrtnosti, bolo ich o takmer 19 percent menej ako vlani. Infekcia COVID-19 bola jedenástou z 22 najčastejších príčin smrti a na jej následky zomrelo vlani 526 osôb. V medziročnom porovnaní ich počet klesol o viac ako 80 percent. Na celkovom počte zomretých predstavovala infekcia len jednopercentný podiel a zaradila sa tak už medzi príčiny smrti, ktoré dlhodobo len nepatrne ovplyvňujú úmrtnosť na Slovensku.

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček Čítajte viac Budú zubári len pre bohatých? Ceny zákrokov vystrelili nahor, podľa expertov na to doplatia najmä chudobnejší

Priaznivá situácia sa prejavila aj v znížení hrubej miery úmrtnosti. Počet zomretých prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov klesol po troch rokoch prvýkrát pod hranicu tisíc úmrtí – na aktuálnych 998. Na začiatku pandémie, v roku 2020, predstavoval 1 082 úmrtí a v roku 2021 sa dokonca zvýšil až na 1 350 úmrtí, čo bola druhá najvyššia hrubá miera úmrtnosti v povojnovej histórii Slovenska.

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska. Spomedzi ôsmich regiónov zaznamenali vlani nižšiu hodnotu hrubej miery úmrtnosti ako je slovenský priemer Prešovský kraj (856), Bratislavský kraj (868), Žilinský kraj (957) aj Košický kraj (978). Najvyššiu hodnotu mal Banskobystrický kraj, kde miera úmrtnosti v roku 2023 predstavovala hodnotu 1 155 zomretých na 100-tisíc obyvateľov. Nad hodnotou celoslovenského priemeru bola tiež miera úmrtnosti v Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Z hľadiska veku bolo 78 percent všetkých úmrtí u osôb v seniorskom veku, teda vo vekovej skupine 65 a viac rokov. Pozitívnym trendom minulého roka bol fakt, že zomrelo výrazne menej osôb v produktívnom veku (15 až 64 rokov) a aj detí do 14 rokov ako v posledných piatich rokoch pred pandémiou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtnosť #nadúmrtnosť