Fúzie a akvizície vo svete sa v prvom kvartáli po nevýraznom výkone v minulom roku zotavili, najmä vďaka návratu veľkých dohôd.

Celková hodnota fúzií a akvizícií vzrástla o 30 percent zhruba na 755,1 miliardy dolárov.

Počet transakcií s hodnotou vyššou ako desať miliárd dolárov potom vzrástol na 14, zatiaľ čo v rovnakom období vlani ich bolo päť. S odvolaním sa na najnovšie údaje spoločnosti Dealogic to uviedla agentúra Reuters.

Dôvera vedenia firiem v uzatváraní obchodov sa podľa investičných bankárov zlepšila vďaka vysokým ziskom, očakávanému zníženiu úrokových sadzieb v tomto roku a všeobecne vyššej aktivite na trhoch.

Novým impulzom pre ďalší rast by sa mohol stať úspešný debut spoločností Astera Labs a Reddit na akciovej burze.

V Spojených štátoch sa objem fúzií a akvizícií zvýšil o 59 percent na 431,8 miliardy dolárov. Hodnota transakcií v Európe sa zvýšila o 64 percent, v Ázii a Tichomorí však objem fúzií a akvizícií klesol o 40 percent.

Viaceré veľké spoločnosti v prvom štvrťroku využili svoje silné ocenenie na financovanie veľkých obchodov. Niektoré firmy s ratingom v investičnom pásme si potom požičali na realizáciu obchodov s veľkou hodnotou.

Medzi najväčšie transakcie v prvom kvartáli patrilo prevzatie firmy Discovery Financial spoločnosťou Capital One za 35,3 miliardy dolárov a dohoda firmy Synopsys o prevzatí konkurenčnej softvérovej firmy Ansys za 35 miliárd dolárov. Tretie bolo spojenie firiem Diamondback Energy a Endeavor Energy v hodnote 26 miliárd dolárov.

Ďalšie dôležité správy

Biznis, Office, Kariéra, Fúzie a akvizície
Neprehliadnite

Fúzie a akvizície sa vlani prepadli. I pre vysoké úroky. Obchodníci sa nemohli dohodnúť na cene