Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli vo februári tohto roka medziročne druhýkrát po sebe nižšie, aktuálne o 15,8 percenta. Ako informuje štatistický úrad, prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 32,7 percenta.

Utlmovali aj ceny v silných výrobných odvetviach, a to vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,2 percenta, vo výrobe kovov o 5,4 percenta a tiež vo výrobe potravín, nápojov a tabaku o 2,1 percenta. Prvýkrát zaznamenala pokles cien aj výroba z gumy a plastu o 1,1 percenta.

Zvyšovanie cien naopak pretrvalo v dodávke vody o 7,4 percenta. V medzimesačnom porovnaní ceny poklesli o 5,4 percenta. V súhrne za dva mesiace roka 2024 boli tuzemské výrobné ceny v priemysle nižšie o 9,8 percenta. Ceny priemyselných výrobcov za export boli podľa štatistov medziročne nižšie o 2,2 percenta, medzimesačne klesli o 0,2 percenta.

V súhrne za dva mesiace roka 2024 boli ceny priemyselných výrobcov pre export nižšie ako pred rokom o 2,3 percenta.

Indexy cien vo výrobnej sfére vo februári 2024.
Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky
Indexy cien vo výrobnej sfére vo februári 2024.

Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli vo februári aktuálneho roka medziročne nižšie o 16,3 percenta. Ceny rastlinných výrobkov klesli o 28 percent, ceny živočíšnych výrobkov o 3,6 percenta. Z rastlinných výrobkov sa znížili ceny obilnín o 31,4 percenta a ceny olejnatých semien a plodov o 27 percent.

Naopak, vyššie ceny zostali pri zelenine, ovocí, orechoch a koreninách o 41,3 percenta aj ceny zemiakov o 19 percent. Zo živočíšnych výrobkov vzrástli ceny jatočných ošípaných o 13,3 percenta, klesli ceny kravského mlieka o 14,4 percenta. Od začiatku roka klesli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 16,3 percenta vplyvom nižších cien rastlinných výrobkov o 25,9 percenta a živočíšnych výrobkov o 5,4 percenta.

Ceny stavebných prác boli v druhom mesiaci roka 2024 medziročne vyššie o 5,1 percenta, tempo rastu však v porovnaní s januárom vzrástlo o 0,1 percenta. V súhrne za dva mesiace roka 2024 boli stavebné práce medziročne vyššie o 5,3 percenta.

Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve boli vo februári medziročne nižšie o 1,7 percenta, klesali šiesty mesiac sa sebou. V porovnaní s januárom boli ceny nižšie o 0,2 percenta. V súhrne od začiatku roka boli ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vyššie o 1,9 percenta.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

High-tech výrobe na Slovensku by prospela podpora stredných podnikov