Koľko by mal stáť zásnubný prsteň? Jeho cena sa musí rovnať trojnásobku platu muža, inak si svoju ženu neváži...

Fotogaléria
original foto / Instagram post / Alexandra 'Binky' Felstead - Max Darnton, 14. 9. 2020 Zdroj: Profimedia

Hovorí zvyk pochádzajúci z Japonska. Ako je to však naozaj? Zásnubný prsteň je symbolom lásky a túžby stráviť zvyšok života so svojou milovanou osobou. Nezriedka sa tento majestátny šperk dedí z generácie na generáciu. Aký druh zásnubného prsteňa si vybrať, aké materiály a koľko by mal stáť?

Viera, zvyky a povery

Okolo zásnubného prsteňa vznikli povery, ktoré sa vyskytujú v rôznych kultúrach. Tu sú tie najobľúbenejšie, poznáte ich aj vy?

Koľko by mal stáť zásnubný prsteň? Jeho cena sa musí rovnať trojnásobku platu muža. Hovorí sa, že ak je hodnota šperku nižšia, znamená to, že si snúbenec neváži svoju budúcu manželku. Takýto zvyk sa praktizuje v Japonsku.

Aby manželstvo vydržalo, musí byť šperk rovnako silný, preto je najlepšou voľbou zlato. Trvalosť vzťahu zabezpečuje aj zásnubný prsteň s diamantom.

Zásnubný šperk by sa nemal kupovať v pondelok a piatok. Vyhnete sa tak manželským konfliktom.

Darovanie prsteňa pri západe slnka priťahuje šťastie.

Strata zásnubného prsteňa prináša smolu a jeho upustenie predznamenáva nešťastie.

Zloženie prsteňa a jeho darovanie niekomu na vyskúšanie prináša smolu, a môže dokonca viesť k zrade.

Fotogaléria
Zásnubný prsteň je symbolom lásky a túžby stráviť zvyšok života so svojou milovanou osobou. Nezriedka sa tento majestátny šperk dedí z generácie na generáciu. Aký druh zásnubného prsteňa si vybrať, aké materiály a koľko by mal stáť? Zdroj: istock

V deň svadby by nevesta nemala nosiť žiadne iné prstene okrem zásnubného, aby nepriťahovala smolu.

Príliš malý zásnubný prsteň znamená, že manželstvo nebude mať dlhé trvanie, snúbenci nie sú kompatibilní, alebo muž bude vo vzťahu dominovať.

Príliš veľký zásnubný prsteň tiež predznamenáva pominuteľnosť manželstva, ale aj zradu.

Zásnubný prsteň s perlou oznamuje, že manžel sa zmení k horšiemu a žena kvôli nemu bude plakať. Existuje povera, že darované perly prinášajú nešťastie.

Zásnubný prsteň s čiernym očkom sa považuje za nešťastný kvôli smútku a slzám, ktoré čierna farba symbolizuje.

Diva.sk Každý zásnubný prsteň má svoj príbeh. Tieto sú zaujímavé

Zlato, diamant a čo ešte?

Zásnubný prsteň je dobré prispôsobiť kráse a osobnosti ženy. Šperk môže byť malý a jemný alebo veľký a výraznejší. Dizajn elegantný a minimalistický alebo extravagantný a avantgardný. Najčastejšie sa uprednostňuje zlatý zásnubný prsteň.

Najklasickejšie v svadobných a zásnubných šperkoch je žlté zlato. Okrem neho existujú aj ďalšie farby - elegantná biela, ružová, ktorá získava na popularite a inovatívna čierna. Každé zlato má rôzne stupne. Najsilnejšie je 14-karátové zlato s rýdzosťou 585. Rovnako cenené je 18-karátové zlato s rýdzosťou 750. Zlato sa stotožňuje s luxusom, trvanlivosťou a krásou. Ak žena nemá rada zlaté šperky alebo ich nemôže nosiť kvôli alergiám, oplatí sa zvoliť strieborný zásnubný prsteň. Striebro je jemné a decentné. Ďalším hľadiskom pri kúpe zásnubného šperku je textúra. Tu je na výber široká škála možností - kladivková, ryhovaná, matná alebo vysoko leštená textúra.

Exkluzívne zásnubné prstene sa nezaobídu bez drahých kameňov. Najklasickejší je zlatý prsteň s diamantom, ktorý symbolizuje stálosť a lásku. Rovnako obľúbenými minerálmi sú rubín, ktorý znázorňuje hlbokú náklonnosť a túžbu, smaragd, ktorý znamená silnú lásku a vernosť, a zafír, ktorý stelesňuje čistotu, pravdu a manželské šťastie.

Kameň môže byť obklopený malými diamantmi, ktoré zvýrazňujú jeho krásu a dodávajú šperku kryštalický lesk. Existuje tiež pomerne veľa typov brúsenia - klasický briliant, jemný vankúšik, ovál, hruška (známa aj ako slza), markíz, mesačný kameň, smaragd, kabošon, brúsenie princeznej alebo romantický tvar srdca. Aj osadenie kameňov sa môže pochváliť množstvom typov - od populárnych až po tie okúzľujúce. Kliešťové osadenie drží kameň kliešťami, zatiaľ čo konkávne osadenie drží okraje kovu, v ktorom je ozdoba osadená. Typ blazer objíma minerál a udržiava ho v bezpečí. Neviditeľné osadenie zahŕňa osadenie kameňa takým spôsobom, že kov, ktorý ho drží, nie je viditeľný. Typy, ktoré kombinujú viacero malých kameňov, sú channel a pavé.

Diva.sk Tie najkrajšie zásnubné prstene? Ktoré slávne ženy ich nosia

Všetky tieto prvky vytvárajú jedinečný zásnubný prsteň. Gravírovanie poskytuje ešte väčšiu mieru personalizácie, čím šperku dodáva osobný a intímny nádych. Ktoré gravírovanie zásnubného prsteňa je najlepšie? Také, ktoré je len a len vaše. Môže to byť dátum zásnub alebo inej významnej udalosti, mená alebo iniciály, dôležitý symbol alebo ľúbostná veta. Autor: Natalia Mazur