Zemný plyn bol, je a bude nízkoemisné palivo, čo vyplýva z jednoduchých princípov chemickej teórie. Napriek tomu hrozilo, že slovenské domácnosti sa už budúci rok rozlúčia s plynovými kotlami. Europoslanci však predaj nových plynových kotlov od roku 2025 nezakázali. Tie síce dostali šancu, ale v budúcnosti ich musí poháňať biometán alebo vodík. Je však otázne, či Slovensko dokáže zabezpečiť produkciu dostatočného množstva bioplynu alebo vodíka.

Plyn bude treba nahradiť

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) pri prijímaní novej smernice energetickej hospodárnosti budov nepodľahli naliehaniu ochranárov prírody, aby v záujme zníženia škodlivých emisií a dosiahnutia uhlíkovej neutrality Európskej únie (EÚ) do roku 2050 zakázali plynové kotle už od budúceho roka. Od roku 2040 však odzvoní kotlom na fosílne palivá vrátane zemného plynu.

Domácnosti, ktoré vykurujú plynovým kotlom, môžu svoje zariadenia ešte pár rokov prevádzkovať. Po roku 2040 však budú musieť prejsť v rámci dekarbonizácie budov na alternatívne plyny, čiže na biometán, vodík, alebo iné obnoviteľné plyny, ktoré budú kotly schopné spaľovať.

Europoslanci síce prispeli k zníženiu produkcie skleníkových plynov v sektore budov, ktorý zodpovedá za 36 percent škodlivých emisií v EÚ, ale neodpovedali na otázku, či je reálne vyprodukovať dostatočné množstvo bioplynov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa