Úvod ZO ZAHRANIČIA Ruský parlament chce iniciovať vyšetrovanie možného financovania terorizmu Západom

Ruský parlament chce iniciovať vyšetrovanie možného financovania terorizmu Západom

Foto: archív

Ruskí štátni vyšetrovatelia oznámili, že sa budú zaoberať žiadosťou poslancov Štátnej dumy o preverenie možného organizovania, financovania a vykonávania teroristických činov proti Ruskej federácii zo strany Spojených štátov a ďalších západných krajín.

Od teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy ruskí politici aj médiá tvrdia, že Ukrajina a Západ boli zapojené do tejto masakry, ktorá si vyžiadala najmenej 143 životov.

Šéf Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov napríklad vyjadril presvedčenie, že na útoku sa podieľala Ukrajina spolu so Spojenými štátmi a Veľkou Britániou. „Tvrdenia Ruska o Západe a Ukrajine v súvislosti s útokom na Crocus City Hall sú úplný nezmysel,“ oponoval mu na sociálnej sieti britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Zodpovednosť za útok v Crocus City Hall prevzala džihádistická organizácia Islamský štát. Západné tajné služby a bezpečnostní experti považujú toto tvrdenie za dôveryhodné a predpokladajú, že za útokom stojí stredoázijská odnož tejto skupiny, Islamský štát.