Martin Chromiak zohral kľúčovú úlohu pri víťaznom góle, Pavol Regenda sa pobil

Martin Chromiak sa teší z gólu. Zdroj: Ontario Reign

Slováci v AHL Martin Chromiak zohral kľúčovú úlohu pri víťaznom góle, Pavol Regenda sa pobil

Matej Valkár • 28. mar 2024 o 08:10
Stredajší večer priniesol v zámorí početnú porciu konfrontácií v kanadsko-americkej farmárskej AHL. V noci zo stredy na štvrtok slovenského času sa tak odohralo 9 stretnutí, v ktorých sa dokopy predstavilo 5 slovenských hokejistov v piatich rôznych dueloch. Dôvody na radosť sa naskytli len jedinému z nich, okrem individuálneho úspechu v podobe bodu sa radoval aj z víťazstva. Zvyšok Slovákov nebodoval a svoje zápasy prehral.

Tretie víťazstvo za sebou zaznamenali Grand Rapids Griffins, na domácom ľade sa im podarilo zdolať Cleveland Monsters. Farmu organizácie Columbus Blue Jackets prevalcovali 5:2, pripravili jej tak štvrtú porážku v rade. Oba tímy ale ostali vo svojich divíziách na druhých miestach. Skóre stretnutia otvorila neskoršia prvá hviezda duelu Taro Hirose, domáci tak už od úplného úvodu avizovali dominanciu. Po 14 minútach a 3 sekundách viedli už o 3 góly, presadili sa aj Zach Aston-Reese a Jonatan Berggren. Gólový príbeh prvej časti hry ukončil hosťujúci Cole Clayton. Druhý presný zásah Monsters zaznamenal priezviskový menovec slávneho futbalistu Mitchell Lewandowski. Domácej farme Detroit Red Wings dodali istotu výhry Elmer Söderblom a Matt Luff. V drese porazeného mužstva korčuľoval v zápase aj Samuel Kňažko. Trenčiansky rodák nebodoval, súperovu bránku ohrozil 3-krát a na konci mal na konte 1 záporný bod za pobyt na ľadovej ploche. Slovenský obranca odohral 39. konfrontáciu v momentálne prebiehajúcej sezóne, doposiaľ zapísal 11 kanadských bodov za 1 gól a 10 asistencií, 6 mínusových bodov za účasť na ľade a 12 trestných minút. Strelecky bol úspešný na 3,3 %.

Štatistiky Samuela Kňažka:
+/- body: -1
strely na bránku: 3

Napriek prerušeniu katastrofálnej výsledkovej série v minulom dueli sa hokejistom Hartford Wolf Pack opäť nepodarilo bodovať, nad ich sily boli Charlotte Checkers. Rezervný tím Floridy Panthers vyhral v štáte Connecticut rozdielom triedy, presne 3:0. Postupne sa presadili Wilmer Skoog, Alexander True a Casey Fitzgerald. Čisté konto si pripísal hosťujúci brankár Spencer Knight, ktorý zastavil všetkých 19 streleckých pokusov domácich hráčov. Za porazenú farmu New York Rangers hral aj slovenský krídelník Adam Sýkora, v konfrontácii sa ale výraznejšie nepresadil. Opäť nastúpil vo štvrtom útoku po boku Rydera Korczaka a Antona Blidha, spoločne stretnutie odštartovali a boli prítomní na ľade počas úvodného vhadzovania. Piešťanský rodák odohral v tomto ročníku už 58 zápasov, v ktorých zaknihoval 21 kanadských bodov za 7 presných zásahov a 14 gólových prihrávok, 7 plusových bodov za účasť a naďalej čistý štít v oblasti vylúčení. Disponuje aj streleckou úspešnosťou 7 %.

Pomerne prekvapivú prehru zaznamenala Coachella Valley Firebirds. Líder Pacifickej divízie nestačil na domáce Calgary Wranglers, ktorému podľahol 0:2. Farma Calgary Flames uspela zásluhou brankára Connora Murphyho, ten si pripísal skvelých 34 úspešných zákrokov a zneškodnil tak všetky strely celku z organizácie Seattle Kraken. Autorom napokon víťazného gólu bol už po necelých 4 minútach hry Sam Morton, v záverečnej tretine ho doplnil William Strömgren. Súčasťou stretnutia bol aj slovenský hokejista, za porazený tím korčuľoval krídelník Marián Studenič. Rodák z Holíča sa vo svojom 56. dueli sezóny do štatistík nezapísal, ostal tak na bilancii 40 kanadských bodov za 14 gólov a 26 asistencií. Zároveň zaznamenal vynikajúcich 25 plusových bodov za účasť na ľadovej ploche a 14 trestných minút, strelecky bol úspešný na 13,7 %.

Do play-off AHL sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane slovenský krídelník Pavol Regenda, jeho San Diego Gulls opäť prehralo. Doma nestačilo na v diametrálne odlišnej pozícii nachádzajúci sa Bakersfield Condors, na západe Spojených štátov sa zrodil výsledok 2:3. Rodák z Michaloviec sa na presných zásahoch svojho mužstva bodovo nepodieľal, v dueli sa však postaral o 3 strely na hosťujúcu bránku a nazbieral 5 trestných minút za bitku, ktorej súčasťou bol v úvode druhej časti hry. Pochodil ale lepšie, než jeho protivník Greg McKegg, ktorý od rozhodcov inkasoval aj rozdielový 2-minútový trest a v stretnutí zároveň dohral. Bývalý hráč Dukly Michalovce odohral svoju 43. konfrontáciu v sezóne, doposiaľ zapísal 29 kanadských bodov za 16 gólov a 13 asistencií. Nebodoval už piatykrát za sebou, sumárne nazbieral aj 3 „plusky” za účasť a 51 trestných minút. V streľbe bol úspešný na 14,8 %. Domácu farmu Anaheim Ducks poslal do vedenia Robert Hagg, ešte do konca úvodnej tretiny stav otočili Cameron Wright a už spomínaný Greg McKegg, ešte pred vylúčením. Po polovici zápasu vyrovnal Sasha Pastujov a o rozhodnutie v prospech hosťujúcej farmy organizácie Edmonton Oilers sa postaral napokon 2-bodový Raphael Lavoie.

Štatistiky Pavla Regendu:
trestné minúty: 5
strely na bránku: 3

Fantastickú otočku a štvrtý triumf za sebou predviedli hokejisti tímu Ontario Reign, uspeli na ľadovej ploche San Jose Barracuda. Posledný tím Pacifickej divízie napokon zdolali 3:2, po prvej časti hry však prehrávali o 2 góly. Farma San Jose Sharks viedla už po 15 sekundách duelu, skóre otvoril Brandon Coe. Druhý gól pridal v 14. minúte Nathan Todd. Základy hosťujúceho úspechu položil Akil Thomas, v závere tretiny číslo 2 ho nasledoval aj Charles Hudon. Dielo dokonal Taylor Ward, ktorý bol po stretnutí vyhlásený za prvú hviezdu zápasu. Na úspechu tímu zo západnej časti Spojených štátov sa podieľal aj prospekt Los Angeles Kings Martin Chromiak. Bol dôležitou súčasťou víťazného presného zásahu, zaknihoval naň primárnu asistenciu. Okrem gólovej prihrávky sa postaral aj o 4 strely na domácu bránku a na konci duelu mal na konte 1 „plusku” za pobyt na ľadovej ploche. Išlo o jeho 61. štart v momentálne prebiehajúcom ročníku, tento počet mu stačil na 29 kanadských bodov za 13 gólov a 16 asistencií. Nazbieral aj 5 plusových bodov za účasť, 34 trestných minút a streleckú úspešnosť 9,7 %.

VIDEO - asistencia Martina Chromiaka (hráč s číslom 8):

Štatistiky Martina Chromiaka:
asistencie: 1
kanadské body: 1
+/- body: +1
strely na bránku: 4