7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky

7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky

- in Nesmie vám ujsť
0
Komentáre vypnuté na 7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky
7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky

Jarné obdobie je ideálnym časom na to, aby ste svoju štvorkolku pripravili na sezónu. Pred tým, ako sa pustíte do jazdy po nových terénoch, je dôležité venovať pozornosť údržbe vášho vozidla. Na ktorých 7 vecí by ste nemali zabudnúť pri jarnej údržbe štvorkolky?

Kontrola oleja

Olej je krvou štvorkolky, a preto je dôležitá jeho kontrola i výmena. Skontrolujte úroveň oleja a prípadne ho vymeňte podľa odporúčaní výrobcu. Nezabudnite tiež skontrolovať a doplniť ďalšie kvapaliny a mazivá ako je napríklad chladiaca kvapalina a prevodový olej.

Kontrola batérie

Zaistite, aby bola batéria vo vašej štvorkolke v dobrom stave. Skontrolujte póly batérie na príznaky korózie a očistite ich. Ak je batéria staršia, uistite sa, že je dostatočne nabitá, prípadne ju vymeňte za novú. Vaša štvorkolka sa vám odvďačí rýchlym štartom a bezproblémovou jazdou.

Kontrola brzdového systému

Funkčné brzdy sú kľúčovým bezpečnostným prvkom vášho vozidla. Skontrolujte stav brzdových doštičiek a diskov, v prípade potreby ich vymeňte. Skontrolujte i hladinu brzdovej kvapaliny a prípadne ju doplňte alebo vymeňte.

Kontrola pneumatík

Správne nafúknuté pneumatiky s dostatočným dezénom sú kľúčom k bezpečnej jazde na štvorkolke. Skontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách a uistite sa, že nie sú poškodené alebo opotrebované. Štvorkolky can am či iných značiek jazdia po náročnom teréne, čo znamená nutnosť udržiavať pneumatiky v dobrom stave počas celého roka.

Očistenie reťaze

Reťaz je jedným z najdôležitejších pohonných prvkov vašej štvorkolky. Pred jarnou sezónou ju dôkladne vyčistite od nečistôt a naneste novú vrstvu maziva. Uistite sa, že je správne napnutá a že sú v poriadku ozubené kolesá.

Kontrola svetiel

Počas jazdy v lese alebo v šere musíte byť dobre videní, a preto je dôležité mať funkčné svetlá a elektrické systémy. Skontrolujte všetky svetlá – predné, zadné, smerovky, brzdové. Uistite sa, že elektrické konektory sú v dobrom stave a že nie sú poškodené.

Mechanická kontrola

Na záver podrobte  štvorkolku dôkladnej vizuálnej a mechanickej kontrole. Skontrolujte, či nie sú žiadne viditeľné poškodenia rámu, karosérie alebo iných dôležitých dielov. Uistite sa, že sú všetky skrutky a matice správne utiahnuté a neunikajú žiadne tekutiny.

Chcete doplniť do svojho vozového parku novú štvorkolku? Vyskúšajte si je konfiguráciu na stránkach BRP https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

 

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli