V klube si ho nevážia, vysedávania má už dosť. Rodák prezradil, ako vymazal Haalanda

Erik Farkaš • 27. mar 2024 o 13:50
Marek Rodák dvakrát vychytal Fulhamu postup do Premier League. Klub ho potom v oboch prípadoch odstavil na vedľajšiu koľaj. Pritom nikdy, keď dostal šancu, nesklamal. Platí to aj v reprezentácii.

Nebyť Rodáka, bolo by zle

V londýnskom klube kryje chrbát Berndovi Lenovi, predtým to bol Alphonse Areola. V národnom tíme je dvojkou za Martinom Dúbravkom. Ten dostal pred utorňajším prípravným zápasom v Nórsku osobné voľno a Rodák opäť exceloval.

Slovensko vytrestalo Nórov za spálené šance! Snaha v 2. polčase priniesla vytúžený gól

26 marec 2024, 20:55

Slovensko vytrestalo Nórov za spálené šance! Snaha v 2. polčase priniesla vytúžený gól

Slovenskí futbalisti remizovali v utorňajšom prípravnom zápase na pôde Nórska 1:1. Na štadióne Ullevaal v Osle viedli domáci od 18. minúty zásluhou Alexandra Sörlotha, no v 87. minúte vyrovnal striedajúci Ondrej Duda. Slováci uzavrú prípravu na európsky šampionát v júnovom asociačnom termíne dvojzápasom so San Marínom (5.6.) a Walesom (9.6.).

Bol najlepší hráč Slovenska. Kryl viaceré šance Vikingov, možno najlepšiemu útočníkovi sveta Erlingovi Haalandovi chytil penaltu. „,Rodyho’ musím pochváliť. Nebyť jeho, bolo by 2:0 a zápas by bol uzamknutý. Myslím si, že by sme to už iba dohrávali,“ vravel autor vyrovnávajúceho gólu na 1:1 Ondrej Duda.

Rodák opísal chytenú penaltu Haalandovi: „Mali sme to napozerané, ale menil to. Skúsil som mu trošku ponaznačovať, dostať ho tam, kam chcem ísť. Vyšlo to, mal som aj šťastie. Môžeme byť radi, že prvý polčas sa skončil iba 0:1, vôbec sme nezačali dobre.“

Odmietol, že nórsky bombardér by bol strašiakom brankárov: „Nemyslím si, že brankári sa boja Haalanda. Skôr majú odhodlanie, že dokážem to proti nemu, nedá mi gól.“ Rodák si pripísal štyri úspešné zákroky. Podľa špecializovaného portálu Sofascore dostal lepšiu známku len stopér Adam Obert.

Vysedávania vo Fulhame má už dosť

V kvalifikácii na EURO 2024 chytal len pri víťazstve 2:1 v Bosne a Hercegovine. Dôležitejšiu rolu hral v kvalifikácii na EURO 2020, pri zranení Dúbravku v baráži vychytal víťazstvá nad Írskom a Severným Írskom. Dopláca na skutočnosť, že brankársky post je v reprezentácii jeden z najlepšie obsadených.

Pokiaľ sa nič radikálne nezmení, dvojkou bude aj na šampionáte v Nemecku. V prospech Dúbravku hrajú skúsenosti aj to, že pri zranení Angličana Nicka Popa je jednotkou Newcastlu United.

Rodák má s Fulhamom zmluvu do konca sezóny, no klub má opciu na ďalší rok. Kvôli tomu až do mája nemôže rokovať s inými tímami. Portugalský tréner Marco Silva má záujem, aby v klube zostal. „Je rád, že sa stále snažím bojovať o post jednotky a že som stále pripravený,“ povedal pre ŠPORT.sk.

Vysedávanie na lavičke ho už však nebaví. V januári povedal: „Už toho mám celkom aj dosť a bol by som najradšej, keby som začal konečne chytávať. To je pre mňa najdôležitejšie. Zástupcovia klubu sa majú aj teraz stretnúť s mojimi agentmi a majú prediskutovať, aké má klub so mnou plány do budúcna.

Uvidíme, čo sa z toho vykryštalizuje, ale bol by som rád, keby som vedel, na čom som. Chcem im predniesť môj návrh, že čo by bolo podľa mojich predstáv, takže uvidíme, ako to dopadne.“

Rodák v tejto ligovej sezóne neodchytal ani minútu. Prednosť dostal len v úvodných kolách pohárov. Keď však Fulhamu vychytal tri postupy v ligovom pohári, vo štvrťfinále i semifinále ho opäť nahradil Leno. Tridsaťdvaročný Nemec v decembri predĺžil zmluvu do leta 2027 s opciou na ďalší rok, na jeho pozícii jednotky by sa nemalo nič meniť.

Rodák má v 27 rokoch stále iba pred sebou najlepšie roky kariéry. Zo všetkého najviac túži pravidelne chytávať. Je to aj v záujme reprezentácie, keďže Dúbravka má 35 rokov a Rodák sa profiluje ako budúca jednotka.

VIDEO: Calzona kritizoval 1. polčas, rozhodcov i náhradu za Pekaríka. Chcel hrať proti silnejším: