Denník N

Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)

Simon Harris sa novým premiérom stane 9. apríla. Foto - TASR/AP
Simon Harris sa novým premiérom stane 9. apríla. Foto – TASR/AP

Nastávajúci najmladší premiér v írskych dejinách má za cieľ zastaviť pád vládnej strany.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na rozdiel od mnohých iných častí sveta sú európski lídri, aspoň pokiaľ ide o premiérov krajín, väčšinou mladší politici. Momentálne sú to hlavne štyridsiatnici a päťdesiatnici, k tomu pár šesťdesiatnikov.

Ako napísal začiatkom minulého roku portál Euronews, priemerný vek predsedov vlád v Európe je 53 rokov. V 80. rokoch minulého storočia to pritom bolo viac než 65 rokov.

To je v kontraste s tým, ako „starnú“ lídri niektorých iných dôležitých krajín vo svete. Američania, ktorí si pamätajú v Bielom dome mladíkov ako Clinton, Obama či Kennedy, majú za prezidenta 81-ročného Joea Bidena. Vystriedať ho môže o tri roky mladší Donald Trump. Sedemdesiatnici sú aj ruský prezident Vladimir Putin, čínsky Si Ťin-pching či premiér Indie a prezident Brazílie.

Európa ide iným smerom. Tridsiatnika v kresle premiéra má Čierna Hora a od januára tohto roku aj Francúzsko (34-ročný Gabriel Attal).

Tento trend podporí čoskoro aj Simon Harris, ktorého by vo veku 37 rokov mali írski poslanci zvoliť za nového írskeho premiéra 9. apríla. Rozhodol o tom víkendový snem vládnej strany Fine Gael, ktorý určil, že práve on povedie stranu po tom, čo nečakane z postu jej predsedu a zároveň premiéra krajiny odstúpil Leo Varadkar.

Simon Harris sa tak stane najmladším premiérom v írskej histórii. O rok predbehne práve Varadkara, ktorý do úradu vstúpil ako 38-ročný.

Prvý tiktokový premiér

Harris pritom nie je mladý len vekom. Médiá ho označujú za prvého tiktokového premiéra v írskych dejinách, pretože je veľmi aktívny na sociálnych sieťach, najmä na TikToku, kde má skoro stotisíc sledovateľov a 1,8 milióna lajkov. Mladých ľudí, ktorí sú na tejto sieti, si získal najmä ako minister pre vyššie vzdelávanie, keď obchádzal vysoké školy. Svoj mladícky slovník ukázal aj vtedy, keď jednu divokú parlamentnú diskusiu upokojoval slangovým slovom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Profil týždňa

Svet

Teraz najčítanejšie