Úspech malých folkloristov na speváckej súťaži

Úspech malých folkloristov na speváckej súťaži

Hudba, tanec a spev     Iveta Tóthová    
 
V utorok 26. marca sa žiaci folklórneho krúžku zo Základnej školy J.Fándlyho v Seredi zúčastnili regionálneho kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí VIDIEČANOVA HABOVKA 2024 v Sládkovičove, pod názvom MUZIKA HRAJ.  Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže bolo Národné osvetové centrum, organizátorom Galantské osvetové stredisko a Trnavský samosprávny kraj.
 
Vidiečanova Habovka je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a mládeže. Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku a uskutočňuje sa od roku 1976. Interpreti môžu súťažiť v štyroch kategóriách: ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a spevácke duá, sólisti inštrumentalisti. Hlavným cieľom súťaže je podporovať a rozvíjať poznanie hudobného folklóru Slovenska, vzťah k tradičnej ľudovej kultúre, štýlové interpretačné schopnosti muzikantov a spevákov. Zreteľ sa kladie aj na objavovanie nových speváckych a muzikantských talentov v oblasti interpretácie ľudovej hudby.
 
Mgr. Žaneta Baudyšová, ktorá folklórny krúžok na ZŠ J. Fándlyho vedie je pre svojich zverencov skvelou inšpiráciou, pretože svojím nadšením pre ľudové tradície podnecuje ich lásku k tradičnej hudbe a tancom. Jej odborné vedenie a neúnavná podpora počas nácviku sa opäť raz výrazne vyplatili, keďže žiaci na súťaži získali krásne umiestnenia.
 
V skupine sólistov získali krásne ocenenia dvaja žiaci:  zlaté pásmo Terezka Meszárošová a strieborné pásmo Lukáško Baudyš. V speváckych skupinách sme získali bronzové pásmo, reprezentovali nás detičky Lukáško Baudyš, Eliška Červeňová, Igorko Červeň, Kristínka Hanusová Terezka Meszárošová, Terezka Štefancová, Lenka Pavlisová, Ruženka Poláková.
 
Z regionálnych postupových súťaží postupujú víťazi do krajských súťaží. Víťazi krajských kôl postupujú napokon do celoštátneho kola. Našim malým folkloristom zo ZŠ J. Fándlyho gratulujeme k ich úspechu a tešíme sa na ďalšie ich prezentácie a vystúpenia, ktoré nám budú prinášať radosť a inšpiráciu.
 
foto: ZŠ J.Fándlyho
 
Úspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťažiÚspech malých folkloristov na speváckej súťaži