Preskočiť na obsah

Šťaveľový quiche, francúzsky koláč so šťaveľom, vajíčkami a smotanou

Šťaveľový quiche, elegantný a jemný francúzsky koláč, je dokonalým spojením krehkého maslového cesta, krémového srdca z vajec a smotany, obaleného v zelenej deke čerstvého šťaveľa. Tento pokrm, ktorý je zároveň bohatý a svieži, predstavuje kulinársku poéziu, zosobňujúcu lásku k jednoduchým, no výrazným chutiam.

Šťaveľový quiche je ako pocta jarnej a letnej záhrade, kde šťaveľ, so svojou charakteristickou kyslastou chuťou, kraľuje medzi listovými zeleninami. Tento pokrm je dôkazom, že aj z obyčajných ingrediencií sa dá vytvoriť niečo neobyčajné a nesmierne chutné. Francúzska kuchyňa je známa svojim dôrazom na kvalitu a sviežosť surovín, a šťaveľový quiche tento princíp dokonale zosobňuje.

V príprave tohto koláča sa snúbi trpezlivosť s precíznosťou. Od pečenia perfektne krehkého cesta, cez starostlivé vyváranie a odstraňovanie nadbytočnej vody zo šťaveľa, až po láskavé zmiešanie vajíčok so smotanou, každý krok je prejavom umenia. Výsledkom je pokrm, ktorý je nielen vizuálne lákavý, ale ktorý svojou chuťovou paletou poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Quiche nie je len jedlom; je to skúsenosť, ktorá pozýva k spoločnému stolovaniu, k zdieľaniu a potešeniu zo spoločne strávených chvíľ. Je ideálny na elegantný brunch, ako ľahký letný večerný pokrm, alebo ako štýlová voľba na piknik v prírode. Jeho univerzálnosť a popularita po celom svete svedčia o tom, že dobré jedlo je univerzálnym jazykom potešenia.

Tento recept na šťaveľový quiche vás pozýva na cestu objavovania tradičných pokrmov s moderným twistom. Je to príležitosť naučiť sa niečo nové, experimentovať a nájsť radosť v tvorbe niečoho, čo je zároveň krásne a chutné. Tak prečo nevstúpiť do sveta francúzskej kuchyne cez brány šťaveľového quiche a nechať sa unášať vlnami jeho bohatej chuti a arómy?

Recept Šťaveľový quiche

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2- 4 PL studenej vody

Náplň

  • 200 g čerstvého šťaveľa, nasekaného
  • 200 ml smotany na varenie
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g tvrdého syra (napr. Gruyère alebo Emmental), nastrúhaného
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Štipka muškátového orieška
  • 1 malá cibuľa alebo šalotka, jemne nakrájaná

Postup

  1. V mise zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo a prstami alebo kuchynským robotom ho zapracujte do múky, kým nevznikne hrudkovitá zmes.
  2. Postupne pridávajte studenú vodu, len toľko, aby sa cesto spojilo. Vypracujte hladké cesto, nepracujte s ním príliš dlho.
  3. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
  4. Predhrejte rúru na 180°C. Šťaveľ krátko povarte v slanej vode, sceďte a odstráňte prebytočnú vodu.
  5. Na panvici na miernom ohni opražte cibuľu alebo šalotku do mäkka.
  6. V miske zmiešajte smotanu, vajíčka, nastrúhaný syr, soľ, korenie a muškátový oriešok. Pridajte uvarený šťaveľ a opraženú cibuľu.
  7. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vložte do quiche formy, pričom nechajte cesto presahovať cez okraje.
  8. Poprepichujte cesto vidličkou, potom naň rozložte papier na pečenie a fazuľu. Predpečte 10 minút.
  9. Odstráňte papier a fazuľu, do cesta nalejte plnku a pečte v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo kým nie je plnka pevná a zlatistá.
  10. Pred podávaním nechajte quiche mierne vychladnúť.

Šťaveľový quiche otázky a odpovede

Čo je šťaveľ a prečo sa dáva do quiche?

Šťaveľ je listová zelenina s charakteristickou kyslastou chuťou. V quiche sa používa pre svoju schopnosť pridať jedinečnú, sviežu chuť, ktorá kontrastuje s bohatstvom vajíčok a smotany.

Môžem šťaveľ nahradiť inou zeleninou?

Ak nemáte prístup k šťaveľu, môžete skúsiť použiť mladý špenát alebo rukolu, hoci chuť bude odlišná. Špenát je miernejší a rukola ponúka jemne orieškovú, pikantnú chuť.

Aký druh syra sa najlepšie hodí do šťavelového quiche?

Tradične sa používa Gruyère alebo Emmental pre ich bohatú chuť a schopnosť dobre sa topiť. Avšak, môžete experimentovať aj s inými druhmi tvrdého syra podľa vašej chuti.

Je nutné šťaveľ pred varením blanšírovať?

Áno, blanšírovanie šťaveľa pomáha zmierniť jeho kyslosť a odstrániť časť kyseliny šťavelovej, čím sa zjemňuje jeho chuť a zároveň zachováva jasnú zelenú farbu.

Ako viem, že je quiche dokonale upečený?

Quiche by mal byť na povrchu zlatistý a stred pevný. Ak vložíte do stredu nôž alebo špáradlo, malo by vyjsť čisté. Čas pečenia môže variovať v závislosti od vášho konkrétneho typu rúry a hĺbky quiche formy.

Môžem quiche pripraviť vopred?

Áno, quiche je vynikajúci pokrm na prípravu vopred. Môžete ho upiecť a potom chladiť v chladničke. Pred podávaním ho stačí znovu zahriať v rúre na nízkej teplote, aby sa zachovala jeho krémová textúra.

Ako dlho môžem uchovávať upečený quiche?

Upečený quiche môžete uchovať v chladničke 3-4 dni. Uistite sa, že je dobre pokrytý, aby sa zachovala jeho čerstvosť a zabránilo prijímaniu pachov z chladničky.

Môže byť quiche zmrazené?

Áno, quiche môžete zmraziť. Nechajte ho najprv úplne vychladnúť, potom ho pevne zabaľte do vhodného obalu na mrazenie. Zmrazené quiche vydrží niekoľko mesiacov. Pred podávaním ho rozmrazte v chladničke a potom prehrejte.

Ďalšie inšpirácie