Predaj elektromobilov v Európe dostáva ďalšiu ranu. Ich nákup oslabuje rastúci dopyt po plug-in hybridných vozidlách. Ten podľa najnovších dát Európskeho združenia automobilových výrobcov (ACEA) prudko rastie a prevyšuje rast predaja čisto elektrických vozidiel.

Ide tak o odchýlenie sa od predchádzajúcich trendov, keďže nové štatistiky potvrdzujú obnovený záujem automobilových výrobcov aj spotrebiteľov o hybridné technológie.

Tie sa dlhodobo považovali za dostatočnú alternatívu, avšak politické rozhodnutia nútili automobilky prejsť takmer okamžite na batériovú a čisto elektrickú mobilitu. Podľa analytikov ACEA ide o kľúčový moment a trend, ktorý môže byť počas nasledujúcej dekády náročné zmeniť.

Zmena trendu

V minulom mesiaci sa najpredávanejším modelom plug-in hybridného vozidla v Európe stal model Volvo XC60, uvádza analytická spoločnosť Dataforce. Tohto modelu sa predalo viac ako štyritisíc kusov. Celkovo predaj plug-in hybridných vozidiel vzrástol medziročne až o dvanásť percent v priebehu mesiaca, uviedla ACEA.

Z pohľadu automobilky Volvo ide o nepriaznivý signál, keďže čínsko-švédska spoločnosť sa pred časom rozhodla do roku 2030 vyrábať už len čisto elektrické vozidlá a v tejto stratégii neplánuje robiť žiadne kompromisy.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa