Táto jednoduchá syrová roláda so šunkou a vajíčkom Jedným z klasických veľkonočných pohostení býva práve syrová roláda so šunkou a vajíčkom. Na prípravu je to veľmi jednoduchá jednohubka.

Jednoduchá syrová roláda so šunkou

Jednoduchá syrová roláda zároveň ponúka možnosť naplniť si ju podľa rôznych chuťových preferencií. My predstavujeme základný recept, ako si ho prispôsobíte je len na vás. Dôležité je do plnky dať nejakú tuhú zložku, aby pri krájaní plnka nevytiekla, ako napríklad maslo.

To môžete zmiešať s tavenými syrmi alebo krémovými syrmi, či už hotovými smotanovými pomazánkami. Okrem šunky môžete pridať aj kolieska salámy.

Dochutiť plnku môžete horčicou, chrenom a bylinkami: pažítkou, petržlenovou či mrkvovou vňaťou. Rozhodne nič nepokazíte pridaním najemno nakrájanej kápie alebo kyslej uhorky. Fantázií a chutiam medze nemusíte klásť. Skúste aj naše ďalšie rolády na Veľkú noc. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom. Tu je aj náš recept na slané bryndzové tyčinky.

  • Čas prípravy: 25 min. - Čas tuhnutia: 2-12 hod. - Počet porcií: cca 20-25 kúskov,

Ingrediencie

  • 250 g plátkový syr (gouda, eidam a pod.) - 120 g krémový syr (lučina, Philadelpdia a pod.) - 60 g maslo - soľ - hrsť byliniek - 4 ks uvarené vajce na tvrdo - 150 g šunka,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Plátkový syr pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa okraje plátkov prekrývali aspoň 0,5 cm. Dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov na asi 3-5 minút. Sledujeme, chceme, aby sa syr jemne rozpustil a spojili sa jednotlivé plátky do jedného veľkého plátu.


     
  2. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a poukladáme plátky šunky ( ak chceme tak aj salámy).


     
  3. V miske zmiešame zmäknuté maslo s krémovými syrmi. (Ak chceme dochutíme horčicou, chrenom a pod.) Primiešame aj najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, pažítku, špenát a pod.) Posolíme. Vajíčka ošúpeme a do plnky pridáme najskôr žĺtka. S vidličkou ich rozpučíme a zamiešame do plnky.


     
  4. Bielka nakrájame najemno a primiešame do plnky.


     
  5. Plnku rovnomerne natrieme (v hrúbke okolo 0,5 cm) na syrový plát so šunkou. Asi 3-4 cm pri hornom okraji necháme voľné.


     
  6. Roládu začneme pomaly rolovať a utľapkávať až po horný čistý okraj. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme poriadne stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Takto pripravenú roládu treba spotrebovať do 24 hodín.

Dobrú chuť. Skúste aj recept na rýchlu syrovú roládu s bryndzou. Tu je aj recept na veľkonočnú pečku.

Videorecept na jednoduchú syrovú roládu