Kuchyňa

Ako nepokaziť zariaďovanie spojenej kuchyne a obývacej izby?

Ak by sme z hľadiska dispozičného riešenia moderných domov (ale aj bytov) mali vybrať jeden najvýznamnejší trend, určite by to bolo prepájanie jednotlivých častí interiéru. A hlavne kuchyne s obývacou izbou.

Ako spojiť kuchyňu a obyvaciu izbu
Zdroj obrázka: Autor: ImageFlow / Stock.adobe.com

Veľký priestor a potenciálne veľké chyby

Niet sa čomu diviť, takýmto spojením vznikne denné centrum domácnosti, ktoré pôsobí vzdušne a sviežo. Keď k tomu pri stavbe domu pridáte aj prechod na terasu tvorený veľkým HS portálom, obzvlášť počas teplých mesiacov, keď ho otvoríte, nadobudnete dojem nekonečného priestoru.

Aj tu si však treba dať pozor, aby ste pri zariaďovaní takéhoto veľkého priestoru niečo nepokazili. Zariaďovanie dvoch miestností naraz je totiž zložitejšie ako v prípade klasickej uzavretej dispozície. Pomôcť vám však môžu nasledujúce rady.

Všetko plánujte vopred

Základom je detailné plánovanie. Dobre si premyslite, akú časť priestoru vyčleníte na kuchynskú časť (vrátane jedálenského stola) a akú na obývačku. A bez ohľadu na to, či sa chystáte vyberať nábytok, alebo „len“ nejaké doplnky, plánujte obe časti tohto priestoru naraz. Je to dôležité, aby výsledok pôsobil uceleným dojmom. Ak sa vám napríklad páčia elegantné biele kuchyne a plánujete takú mať, s bielou farbou „pracujte“ aj v obývačke.

Aj spojené miestnosti je treba niečim opticky rozdeliť

Dôležité je tiež mať nejaký optický predel týchto dvoch častí. Kľudne to môže byť už spomínaný jedálenský stôl, prípade kuchynský ostrovček, ale na tento účel môže poslúžiť napríklad aj výrazný koberec v obývacej časti.

Pozor na kuchynské spotrebiče

Dve potenciálne nevýhody spojených kuchýň a obývačiek sú pachy pri varení a hlučné spotrebiče. Preto je dôležité mať dostatočne výkonný digestor, ktorý zabráni prenikaniu týchto pachov do obývacej časti.

Zároveň si treba pri výbere digestora a ostatných spotrebičov všímať ich hlučnosť. Určite by ste nechceli, aby vás pri relaxe v obývačke rušili hlučné spotrebiče v kuchyni. Aj keby si máte za tichšie spotrebiče priplatiť, určite to oceníte.

Podobné články

Pridať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button