Ako zmýšľajú Slováci Viac ako polovica Slovákov je za potraty len z vážnych dôvodov, prekvapila stúpajúca podpora eutanázie

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Každý druhý Slovák podporuje to, aby mal nevyliečiteľne a vážne chorý človek možnosť ukončiť svoj život.

Každý druhý Slovák podporuje to, aby mal nevyliečiteľne a vážne chorý človek možnosť ukončiť svoj život.

Kristína Votrubová

Kristína Votrubová

Viac ako polovica Slovákov je za potraty len z vážnych dôvodov, prekvapila stúpajúca podpora eutanázie
Graf: Postoj

Slováci sú čoraz liberálnejší, i keď názorové zmeny prichádzajú miernym tempom. Ukázal to najnovší prieskum Fóra života o postojoch Slovákov ku kultúrno-etickým otázkam, ktorý realizovala agentúra Focus. 

Najväčší posun zaznamenal prieskum v otázke potratov. 

Kým ešte v roku 2019 schvaľovalo potrat z akýchkoľvek dôvodov iba 24 percent Slovákov, dnes to je už 34 percent.

Úplný zákaz potratov si želá necelých desať percent, ukončenie tehotenstva pri vážnych dôvodoch schvaľuje viac ako polovica respondentov.

Vážny dôvod je aj psychická pohoda

Ľudí, ktorí potraty neodmietajú, sa v prieskume pýtali aj na to, čo považujú za vážny dôvod, ktorý by ich oprávňoval. Najviac, až 92 percent, zaň označilo ohrozenie života matky aj zistenie, že plod nie je schopný života alebo je ťažko poškodený, ako aj znásilnenie alebo ohrozenie zdravia matky.

Približne polovica opýtaných považuje za dostatočný dôvod na potrat aj predpoklad, že pokračovanie tehotenstva naruší psychickú pohodu matky, ale dostatočným dôvodom môžu byť aj ekonomické alebo sociálne dôvody rodiny.

Zaujímavý je aj pohľad na to, ako zmýšľajú ľudia podľa toho, kam sa politicky radia. Ani medzi konzervatívcami totiž nie je výrazne vysoký podiel ľudí, ktorí by boli za úplný zákaz potratov.

Takýto vývoj si želá iba 13 percent respondentov, ktorí sa považujú za konzervatívcov. Až 64 percent z nich schvaľuje potrat pri vážnych dôvodoch a 18 percent s umelými potratmi nemá žiadny problém.

Podobný pomer bol aj medzi ľuďmi, ktorí sa aspoň raz týždenne zúčastňujú na náboženských obradoch. Tam bolo síce vyššie percento ľudí, ktorí sú proti potratu z akéhokoľvek dôvodu, ale až 15 percent z nich s potratmi nemá problém.

Prieskum sa zaujímal aj o názor ľudí na umelé oplodnenie a pokusy na ľudských embryách. Až 76 percent opýtaných súhlasí s tým, že na umelom oplodnení nie je nič zlé. To, že by malo byť zakázané, si myslí iba každý piaty Slovák. 

Väčší počet ľudí, ktorí by boli proti metódam umelého oplodnenia, bol iba medzi voličmi KDH. Tam bolo za zákaz 48 percent opýtaných.

Takmer polovica respondentov si zároveň myslí, že pokusy na ľudských embryách sú nemorálne a mali by sa zakázať.

Zmena vo vnímaní registrovaných partnerstiev

Prieskum zároveň ukázal, že po prvýkrát sa verejná mienka preklopila v prospech registrovaných partnerstiev. S tým, aby mali homosexuáli právo uzatvoriť zväzok, ktorý by im garantoval rovnaké ekonomické práva ako zosobášeným partnerom, súhlasí 51 percent Slovákov. 

Výsledky zároveň ukazujú, že ľudia sú v tomto ohľade rozdelení na dva takmer rovnako veľké tábory, proti registrovaným partnerstvám je totiž 45 percent opýtaných.

V prípade manželstiev je situácia iná. Zavedenie homosexuálnych manželstiev podporuje iba 36 percent Slovákov, 60 percent je proti.

Zaujímavé je, že podpora tohto typu manželstva je nižšia aj u voličov Progresívneho Slovenska. Kým registrované partnerstvá podporuje 89 percent respondentov, ktorí uviedli, že sú voličmi PS, manželstvá medzi ľuďmi rovnakého pohlavia podporuje 78 percent z nich.

Podobne to je aj pri práve na adopciu detí homosexuálnymi pármi, proti ktorému je rozhodne 47 percent Slovákov. Celkovo je proti takmer 70 percent, za je iba každý štvrtý občan.

Toto právo podporuje iba 55 percent voličov Progresívneho Slovenska.

Šéf agentúry Focus uviedol, že tieto výsledky ukazujú, že strana na seba neviaže iba progresívnych voličov. „Mnohí z voličov Progresívneho Slovenska nie sú takí progresívni, kľúčové pre nich je, že sú protivládni,“ vysvetlil na tlačovej konferencii.

Prekvapenie pri eutanázii

Prieskum priniesol prekvapenie v tom, ako stúpla podpora eutanázie. 

Ukázalo sa, že viac ako polovica respondentov je v prípade nevyliečiteľne chorého človeka naklonená tomu, aby mal možnosť rozhodnúť sa, či bude ďalej žiť alebo nie.

Naopak, iba 37 percent opýtaných zastáva názor, že nikto nesmie byť pozbavený života, a to ani v prípade, že trpí nevyliečiteľnou chorobou a želá si smrť.

Podľa šéfky Fóra života Marcely Dobešovej je to dané aj tým, že ľudia nie sú o tejto téme veľmi informovaní. „Máme skúsenosti, že ľudia vôbec nevedia, ako sa dá pomôcť aj nevyliečiteľne chorým ľuďom, jednoducho to v spoločnosti nezaznieva. Keby vedeli o možnostiach, ktoré sú, tak by zmenili svoj názor,“ uviedla.

Súhlas s eutanáziou oproti roku 2019 stúpol o osem percentuálnych bodov. Naopak, súhlas s tým, že nikto nemôže byť pozbavený života, klesol o osem percentuálnych bodov.

Nejde však o historicky najvyšší súhlas s eutanáziou. Ešte viac ľudí vyjadrilo podporu eutanázii v roku 2007, keď Focus kládol túto otázku po prvýkrát. 

Politici nepoznajú voličov

Podobný oblúkový vývoj nastal v podstate pri všetkých otázkach pokrývajúcich kultúrno-etické záležitosti. 

Zdá sa, že koncom prvého desaťročia druhého tisícročia boli Slováci o čosi liberálnejší, potom okolo roku 2013 sa stali konzervatívnejšími, ale v posledných rokoch opäť silnie liberálnejší postoj.

Dobešová to vysvetľuje tým, že okolo roku 2012 sa o tejto téme začalo viac hovoriť, v roku 2015 bolo referendum za rodinu a tieto témy sa tak dostali do popredia. Ľudia o nich začali viac rozmýšľať, zároveň sa ich chopili aj politické strany, ktoré im dovtedy nevenovali veľkú pozornosť.

Najnovšie výsledky ukazujú, že Slováci sa viac-menej názorovo vracajú tam, kde boli v roku 2007, v niektorých otázkach sa dostávajú aj ďalej.

Podľa Dobešovej zároveň výskum ukázal, že politici nepoznajú svojich voličov. 

„Do parlamentu kandidujú s plánmi alebo v ňom bojujú za veci, ktoré si ich voliči neželajú. Slováci sú konzervatívnejší v otázke homosexuálnych zväzkov než liberálni politici a liberálnejší v otázke interrupcií než konzervatívni politici,“ skonštatovala šéfka Fóra života.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia