Ústavný zákon o likvidácii medveďa Ficova vláda pomáha Pellegrinimu v kampani ďalším populistickým nápadom

Erik Potocký
Erik Potocký

Ak by bol ústavný zákon schválený v predloženej podobe, môže byť hrozbou aj pre ľudí, ktorých má chrániť.

Ak by bol ústavný zákon schválený v predloženej podobe, môže byť hrozbou aj pre ľudí, ktorých má chrániť.

Erik Potocký

Erik Potocký

Ficova vláda pomáha Pellegrinimu v kampani ďalším populistickým nápadom
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Po tom, čo sa ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi na rokovaní Rady EÚ nepodarilo presadiť úpravy v prístupe k medveďovi hnedému, dnes predstavil návrh ústavného zákona, ktorý umožní odstrel šeliem v blízkosti miest a obcí.

Spolu s kolegami z Rumunska a Fínska sa na úrovni EÚ snažil dosiahnuť odobrenie kvót na reguláciu medvedej populácie a preradenie medveďa do nižšej kategórie ochrany – zo štvrtej do piatej. Rada napokon len zaviazala Európsku komisiu, aby sa problematikou zaoberala, výsledok má oznámiť do dvoch rokov.

Tarabova aktivita prišla po tragickej smrti bieloruskej turistky v neprístupnom teréne Nízkych Tatier nad Demänovskou dolinou. Nestala sa priamo obeťou šelmy, spadla zo skalného zrázu. Jej spoločník však v oznámení na tiesňovú linku uviedol, že ich po lese naháňal medveď. Medveďa pri tele nebohej našiel aj privolaný zásahový tím.

Len dva dni po tragédii v Nízkych Tatrách sa v nedeľu napoludnie medveď prehnal Liptovským Mikulášom, pričom zranil piatich ľudí. Medveďa vytlačili a izolovali v lese neďaleko mesta. Minister Taraba dnes oznámil, že tento medveď bol v utorok večer zastrelený.

Samotný ústavný zákon, ktorý dnes schválila vláda, má necelé tri strany, oficiálne ide o ústavný zákon o ochrane pred útokmi chráneného živočícha.

Ako chráneného živočícha definuje výlučne voľne žijúceho medveďa hnedého (Ursus arctor) a zásah voči nemu znamená jeho usmrtenie.

Zasahovať bude môcť nielen Zásahový tím pre medveďa hnedého, teda špeciálna zložka Štátnej ochrany prírody SR (tak ako doteraz), ale aj poľovník, užívateľ poľovného revíru, policajt a aj osoby poverené konkrétnou správou národného parku na vymedzenom chránenom území.

Všetci títo budú môcť zásah vykonať aj v zastavanom území obce. Policajti a štátna ochrana prírody aj vo vzdialenosti do 500 metrov od zastavaného územia.

„Pokiaľ sa do tejto zóny dostane medveď, je jasné, že výrazne stratil plachosť a zvyšuje sa riziko stretu s človekom. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania,“ povedal po rokovaní vlády Taraba.

Užívateľ poľovného revíru bude môcť zasahovať rovnako do vzdialenosti 500 metrov od zastavanej plochy, ak sa bude šelma nachádzať na území revíru. A správa národného parku bude môcť kdekoľvek na chránenom území, ak bude existovať hrozba ohrozenia života alebo zdravia človeka.  

Poľovníci a užívatelia poľovných revírov môžu použiť poľovne upotrebiteľnú zbraň podľa zákona o poľovníctve. Policajti zas budú oprávnení použiť služobnú zbraň podľa zákona o Policajnom zbore.

Na takýto odstrel medveďa sa nevzťahuje správne konanie, nebude teda ani predmetom povoľovania. Ten, kto zásah vykoná alebo sa oň pokúsi, má len následne urobiť písomný záznam a odoslať ho na príslušný orgán ochrany prírody. Ten zašle kópiu o zásahu miestne príslušnému okresnému úradu.

Neohrozí aj samotných ľudí?  

Hoci minister Tomáš Taraba tvrdí, že návrh je „absolútne právne čistý“, vyvoláva niekoľko otázok.

I keď málokto spochybňuje oprávnenosť eliminácie medveďa, ktorý napadne človeka, tento zákon už na prvý pohľad presahuje oprávnenosť zásahov voči šelmám.

Po prvé, ak sa medveď vyskytne v blízkosti zastavaných území, neznamená to, že ide automaticky o synantropného medveďa, teda takého, ktorý stratil plachosť pred ľuďmi a môže byť potenciálne nebezpečný. Navyše, ťažké zranenia a smrť môže človeku spôsobiť aj medveď, ktorý sa k ľudským obydliam nikdy nepriblížil, no bol človekom vyrušený v jeho prirodzenom prostredí, napríklad ak sa turista nedopatrením dostane medzi medvedicu a jej mláďatá.

Ak sa medveď vyskytne v blízkosti zastavaných území, neznamená to, že ide automaticky o synantropného medveďa, teda takého, ktorý stratil plachosť pred ľuďmi a môže byť potenciálne nebezpečný.

Po druhé, umožnenie streľby aj v intraviláne by mohlo ohroziť i samotných obyvateľov, ktorých si môže nájsť zablúdený, odrazený projektil.

Aj skúsení poľovníci totiž potvrdia, že skoliť medveďa nie je jednoduchá vec a zviera treba presne trafiť. Šanca na presnú strelu klesá, ak sa šelma pohybuje, čo je v prípade jej výskytu v intraviláne takmer pravidlom – videli sme to aj pri splašenom medveďovi, ktorý bežal Liptovským Mikulášom.

Ak je náročné medveďa zastreliť aj vhodnou poľovnou zbraňou, zo znenia navrhnutého zákona vyplýva ešte väčší problém: voči šelme by mohli po novom zasahovať aj príslušníci Policajného zboru, ktorí zväčša disponujú len služobnou pištoľou, ktorá nemá dostatočný kaliber, aby dokázala šelmu v pohybe rýchlo usmrtiť.

Okrem toho, policajti nemajú skúsenosť so streľbou na takéto veľké zvieratá a ustanovenie zákona o Policajnom zbore (§ 61), ktoré policajtovi umožňuje, „aby zneškodnil zviera ohrozujúce život alebo zdravie osôb“, skôr smeruje k tomu, aby takto eliminovali povedzme agresívneho psa.

Je preto pochopiteľné, že policajti v praxi nebudú chcieť voči medveďom reálne zasiahnuť. Jednak pre riziká streľby v zastavanom území a jednak preto, že pri nedostatočnom kalibri je aj v prípade zasiahnutia šelmy vysoko pravdepodobné, že dôjde len k poraneniu, čo ešte zvýši agresivitu medveďa a tým aj riziko ohrozenia života a zdravia.

Ďalším problémom je, že ministerstvo životného prostredia len nedávno spísalo manuál zásahov voči problémovým jedincom, ktorý pri všetkých svojich nedostatkoch dodržuje aspoň formálne postupy a určuje konkrétne zodpovedné osoby, ktoré majú vydať konečné rozhodnutie o odstrele. 

Podľa manuálu je veliteľom zásahu člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorý zároveň za priebeh zásahu nesie aj zodpovednosť.

Návrh ústavného zákona však vypúšťa potrebu správneho konania, teda povoľovania, ktoré v prípade manuálu môže prebehnúť aj na mieste zásahu alebo online komunikáciou. Rozhodnutie o odstrele tak fakticky ponecháva na individuálne posúdenie konkrétneho poľovníka, policajta či zamestnanca správy národného parku.

Ak sa nebodaj stane, že sa medveď dostane medzi dvoch poľovníkov alebo dvoch policajtov a obaja sa rozhodnú v tej istej chvíli strieľať, hrozí riziko, že budú strieľať po sebe navzájom.

A ak Tomáš Taraba v prípade zásahov v národných parkoch hovoril najprv o blízkosti turistických chodníkov či ubytovacích zariadení, v návrhu zákona už žiadne špecifikácie tohto druhu nefigurujú.

Na ústavný zákon koalícia nestačí

Silu ústavného zákona minister Taraba odôvodňuje aj tým, aby sa nestalo, že niekto zákon napadne na Ústavnom súde. Ústavný súd totiž po novele z čias vlády Igora Matoviča nemôže posudzovať ústavné zákony.

Sila ústavného zákona tiež podľa neho posilní pozíciu Slovenska v prípadnom spore s EÚ.

Peter Pellegrini nevylúčil, že pre rokovanie o tomto ústavnom zákone zvolá mimoriadnu schôdzu Národnej rady.

Predseda parlamentu a finalista súboja o post prezidenta Peter Pellegrini nevylúčil, že pre rokovanie o tomto ústavnom zákone zvolá mimoriadnu schôdzu Národnej rady. Mala by sa konať až po druhom kole prezidentských volieb.

Na ústavný zákon však v parlamente treba 90 hlasov a tie koalícia nemá. 

Progresívne Slovensko kritizuje Tarabov manažment medveďov ako „nechutnú frašku“, po zastrelení medveďa z Liptovského Mikuláša jeho predstavitelia na straníckom Facebooku napísali, že hoci sa hľadal 100-kilový medveď, zastrelili 67-kilovú medvedicu, čo vyvoláva závažné otázniky. Vláda určite nemôže rátať s tým, že by na podporu ústavného zákona získala podporu progresívcov alebo SaS.

KDH má v tejto téme iné akcenty ako progresívci, kresťanskí demokrati pred časom vyzvali ministerstvo životného prostredia, aby príslušným poľovníckym združeniam umožnil zasiahnuť proti medveďom aj v intraviláne miest a obcí.

Či by bolo KDH ochotné uvažovať o podpore vládneho ústavného zákona, sme sa pýtali poslanca Mariána Čaučíka, ktorý ako člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie vtedy takúto výzvu pre envirorezort za hnutie sformuloval.

Hoci trvá na potrebe zasahovať voči medveďom, ktoré ohrozujú ľudí a ich majetok, k vládnemu návrhu sa stavia rezervovane. „Rozumieme strachu ľudí, najmä tých, ktorí žijú v horských oblastiach, z útoku medveďa. Je úlohou vlády ochrániť občanov a situáciu s medveďmi riešiť. Vláda však nepredložila žiadne relevantné argumenty, prečo je potrebné predkladať ústavný zákon narýchlo bez diskusie a týždeň pred prezidentskými voľbami.“ KDH sa chce definitívne vyjadriť až po predložení všetkých potrebných informácií a preštudovaní návrhu.

V tejto chvíli sa zdá, že ústavný zákon o odstrele medveďov, ktorý dnes schválila vláda, je nielen nezmyselný, ale predkladatelia ho vnímajú najmä ako PR aktivitu a obušok na opozíciu. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia