Denník N

V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialo

Mauro Pini. Foto - TASR/Martin Baumann
Mauro Pini. Foto – TASR/Martin Baumann

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V lyžovaní sme v poslednej sezóne videli množstvo zranení najväčších hviezd.

Na súboje Petry Vlhovej s Mikaelou Shiffrinovou v slalome pravidelne Medzinárodná lyžiarska federácia lákala fanúšikov na sociálnych sieťach, Wendy Holdenerová im dlhodobo dokázala konkurovať možno najlepšie. No zrazu boli od januára všetky tri zranené.

Shiffrinová sa síce ešte vrátila, ale odjazdila len dva slalomy.

Zranili sa aj ďalšie veľké mená – Sofia Goggiová, jedna z najdominantnejších pretekárok v rýchlostných disciplínach, Valérie Grenierová, ktorá patrí k najlepším v obrovskom slalome.

Medzi mužmi sa zranili niekdajší víťazi veľkých glóbusov Aleksander Aamodt Kilde a Alexis Pinturault. Dokonca na rovnakom podujatí. Mužskému lyžovaniu mimoriadne dominuje Marco Odermatt, podľa mnohých expertov mal byť jeho najväčším (a jediným reálnym) vyzývateľom Marco Schwarz. Ten sa však tiež zranil.

Lyžovanie je pomerne malý šport, nemá až tak veľa hviezd, na ktoré dokážete prilákať divákov; ak sa vám zrazu polovica z ich zraní, je to problém.

„FIS musí pochopiť, že ak stratí toľko hviezd, stráca aj svoj produkt. Keď v ženskom slalome chýbajú naraz Mikaela Shiffrinová, Petra Vlhová a Wendy Holdenerová, nie je to dobré pre náš šport,“ vraví tréner Petry Vlhovej Mauro Pini v rozhovore pre švajčiarsky portál Watson, ktorý v oficiálnej tlačovej správe citoval aj Vlhovej mediálny komunikačný tím.

Vlhová v slalome a Goggiová v zjazde napriek zraneniam patrili do celosezónneho hodnotenia najlepšej trojice disciplíny. To v praxi znamená, že po posledných pretekoch ročníka si mali prísť prevziať medaily a pamätný dres. Keďže boli zranené a v dejisku pretekov neboli, tak ich miesto na pódiu zostalo prázdne.

Marketingu lyžovania takéto obrázky určite nepomohli.

Keď čítate tento zoznam zranených, poviete si: to nemôže byť náhoda. Zdravotné problémy a pády k športu patria, ale prečo ich je zrazu toľko?

Veľké krištáľové glóbusy napokon získali Lara Gutová-Behramiová a Marco Odermatt. Obaja podľa Piniho v tejto sezóne preukázali, že nerobia chyby ako ich súperi, čo ich zrejme v mnohých momentoch zachránilo. Podľa neho sú za početnými zraneniami štyri hlavné dôvody.

Posledné mužské preteky poukázali na problém

„Prvý dôvod:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Klimatická kríza

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie