Denník N

V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu banku

Foto – TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • NBS už desať mesiacov nemá ani jedného viceguvernéra a jej banková rada je ledva uznášaniaschopná. 
  • Ficova vláda sa s jeho výberom neponáhľa, hoci v iných oblastiach robí personálne čistky.
  • Vymenovanie viceguvernéra môže aj po schválení parlamentom zablokovať prezident.

Tento týždeň mala Národná banka Slovenska (NBS) zverejniť dôležité ekonomické prognózy. Banková rada ich však nemohla schváliť, lebo guvernér Peter Kažimír bol hospitalizovaný a stále nemá vymenovaného žiadneho viceguvernéra. V takejto situácii rada nemôže prijímať nijaké rozhodnutia.

Kažimír sa nemohol zúčastniť nielen na bankovej rade, ale ani na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v korupčnej kauze, kde mali odznieť záverečné reči. Je obžalovaný, že bývalému šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu na prelome rokov 2017 až 2018 ako minister financií poskytol úplatok 48-tisíc eur za zabezpečenie nadmerných odpočtov DPH pre viaceré spoločnosti. Kažimír vinu odmieta.

NBS by mala mať dvoch viceguvernérov, ktorí môžu guvernéra zastúpiť na domácej aj zahraničnej pôde. Už 10 mesiacov však nemá ani jedného. Odkedy Ľudovít Ódor

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ficova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie