27.3.2024 16:54 | Správy

Veľká rana pre ruského rivala kariet Mastercard a Visa: Prišiel o dôležitého západného partnera

Zdroj: Samsung

Mimo Ruska túto kartu akceptuje len hŕstka postsovietskych štátov.

Juhokórejský gigant Samsung Electronics oznámil, že jeho platobná služba Samsung Pay od 3. apríla 2024 prestane podporovať ruské karty Mir. Toto rozhodnutie je ďalšou ranou pre platobný systém Mir, ktorý bol vytvorený ako alternatíva k západným platobným systémom Mastercard a Visa po ich stiahnutí z Ruska v roku 2022.

Samsung je tretím technologickým gigantom po Apple a Google, ktorý sa rozhodol vyradiť Mir zo svojej digitálnej peňaženky. Dôvodom je zrejme snaha vyhnúť sa sankciám zo strany USA, ktoré boli uvalené na ruský národný systém platobných kariet (NSPK) prevádzkujúci karty Mir.

Na archívnej snímke logo spoločnosti Samsung Electronics visí na sídle spoločnosti v juhokórejskom Soule. Zdroj: TASR

Mimo Ruska je karta Mir akceptovaná len v hŕstke krajín, prevažne v postsovietskom regióne a v niektorých krajinách Južnej Ameriky a Ázie. Kremeľ sa síce snaží o rozšírenie akceptácie karty Mir, no sankcie a odchod technologických gigantov z Ruska tomuto úsiliu neprajú.

V Bielorusku pokračuje

Samsung Pay zároveň uviedol, že jeho služby budú naďalej fungovať v Bielorusku, aj keď sa na túto krajinu taktiež vzťahujú západné sankcie. NSPK potvrdil, že používanie kariet Mir v aplikácii Samsung Pay bude od 3. apríla pozastavené.

Toto rozhodnutie bude mať bezpochyby negatívny dopad na ruských spotrebiteľov, ktorí už aj tak čelia obmedzeným možnostiam platieb v dôsledku sankcií.

(TASR)