Nebezpečný terorista alebo ľudskoprávny aktivista? Mužovi z Tadžikistanu malo doma hroziť mučenie
3 min. čítania
27.3.2024 15:36
3 min. čítania

Nebezpečný terorista alebo ľudskoprávny aktivista? Mužovi z Tadžikistanu malo doma hroziť mučenie

Matúš Šutaj Eštok Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
„Je informácia od jednej zahraničnej spravodajskej služby, že ide o človeka vysoko nebezpečného, ozbrojeného a priamo napojeného na terorizmus," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Muž má byť vyhostený na Ukrajinu.

V pondelok po prvom kole prezidentských volieb zasadala Bezpečnostná rada štátu. Predmetom rokovania bol aj človek z Tadžikistanu, ktorý má predstavovať bezpečnostné riziko pre Slovensko. Na naše územie sa podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka dostal cez priechod Vyšné Nemecké z Ukrajiny v roku 2022, hoci nespĺňal podmienky na to, aby mu vstup na naše územie bol vôbec umožnený. Reportér televízie Markíza dnes prišiel s rozhodnutím Najvyššieho súdu, že muž je v Tadžikistane síce považovaný za teroristu, ale v skutočnosti je to opozičný ľudskoprávny aktivista.

Muž nie je vo väzbe, zdržiava sa v záchytnom tábore v Sečovciach. Najvyšší súd totiž v jeho prípade rozhodol, že nepôjde do vydávacej väzby. „Zrejme Najvyšší súd nemá také informácie, ako my zo zahraničných spravodajských služieb,“ reagoval Šutaj Eštok na rozhodnutie Najvyššieho súdu.

„Máme informácie nielen od našej, ale aj od zahraničných služieb, že je zvýšené riziko potenciálneho teroristického útoku v Európe. Blížia sa najväčšie kresťanské sviatky a aj teroristický útok v Moskve bol nábožensky motivovaný,“ dodal minister. Tadžik podľa neho nebol dôvodom zvolania bezpečnostnej rady, len jedným z faktorov. „Je informácia od jednej zahraničnej spravodajskej služby, že ide o človeka vysoko nebezpečného, ozbrojeného a priamo napojeného na terorizmus. Nejde o žiadneho ľudskoprávneho aktivistu,“ vyhlásil minister.

Požiadal o azyl, neuspel

Podľa informácií z tlačového odboru rezortu vnútra cudzinec vstúpil na územie Slovenskej republiky v marci 2022. Mal pri sebe cestovný doklad vydaný Tadžickou republikou s vypršanou platnosťou a povolenie na trvalý pobyt vydané Ukrajinou platné do roku 2028.

„Podľa informácií Interpolu bol na tohto človeka v marci 2018 zatykač vydaný Tadžickou republikou, a to pre trestný čin organizovanej kriminálnej skupiny podľa ich trestného práva. Na základe toho bol Tadžik umiestnený do Ústavu na výkon väzby v Košiciach, kde požiadal o azyl," píše ministerstvo.

Ochranu v zmysle zákona o azyle mu však Slovenská republika neposkytla. Jeho pobyt na Slovensku sa tak stal neoprávnený. „Najvyšší súd však rozhodol, že nemôže byť vydaný do domovskej krajiny a zároveň aj o prepustení z výkonu väzby. Tadžik krátko nato opustil našu krajinu." Naspäť na Slovensko, keďže u nás žiadal o ochranu v zmysle zákona o azyle, ho eskortovalo Nemecko len pred niekoľkými dňami - 20. marca 2024.

Podľa lustrácií má ísť o násilnúcku osobu

„Následné dôsledné lustrácie v Schengenskom informačnom systéme preukázali, že už od roku 2018 niektoré členské štáty voči Tadžikovi vydali opatrenia, na základe ktorých mu má byť odopretý vstup do schengenského priestoru, s odôvodnením, že ide o násilnícku osobu zapojenú do aktivít súvisiacich s terorizmom. Predstavuje teda vážnu bezpečnostnú hrozbu," upozorňuje rezort vnútra.

Na základe toho Slovenská republika rozhodla o jeho administratívnom vyhostení na Ukrajinu (kam sa chce vrátiť, keďže tam má do roku 2028 povolený trvalý pobyt) a o zákaze vstupu na územie všetkých členských štátov schengenu na 10 rokov.

„Na vyhostenie občan Tadžickej republiky čaká v UPZ v Sečovciach. Keďže nemá platný cestovný doklad a žiadosť o vystavenie náhradného odmieta podať, vyvíjame ďalšie aktivity, aby mu bol cestovný doklad vystavený a mohol byť oficiálne vydaný na Ukrajinu," píše sa v stanovisu.

V domovskej krajine mu malo hroziť mučenie

Tadžického občana Amriddina Kholmurodova zadržali košickí kriminalisti vlani, skončil vo väzbe a hrozilo mu vydanie do domovskej krajiny. Najvyšší súd napokon vydávaciu väzbu zamietol. Podľa informácií televízie Markíza nemá byť Kholmurodov teroristom, ale opozičným ľudskoprávnym aktivistom. O jeho prípade informoval vlani server Topky.sk.

Napísal, že Kholmurodov je známy svojimi vyhláseniami a kritikou štátnych úradov v Tadžikistane prostredníctvom sociálnych sietí a v domovskej krajine by mu hrozilo mučenie. „Tadžikistan vydal zatykač na podobné osoby, ktoré žijú v rôznych častiach sveta. Všetci aktivisti z Tadžikistanu, ktorí bojujú za ľudské práva boli tadžickou vládou obvinení zo šírenia terorizmu a extrémizmu,“ napísali topky.

Podľa servera po zadržaní aktivistu v Košiciach zorganizovali jeho krajania v Litve pred kanceláriou Európskej únie vo Vilniuse demonštráciu za slobodu, solidaritu a podporu Kholmurodova. „Abdusattor Bobojev, predseda Výboru na ochranu politických väzňov v Tadžikistane prečítal list adresovaný slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a vedeniu Európskej únie v Bruseli, kde aktivisti prosia, aby Kholmurodova prepustili a zabránili tak jeho vydaniu, po ktorom bude trpieť následkami mučenia a násilia,“ napísal portál.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vojna proti terorizmu
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.