Denník N

Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôde

Pole, ktoré má na Záhorí zabrať nová veľká slnečná elektráreň firmy oekostrom. Foto - oekostrom
Pole, ktoré má na Záhorí zabrať nová veľká slnečná elektráreň firmy oekostrom. Foto – oekostrom

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slnečné elektrárne nám dávajú čistejšiu energiu, ktorá navyše nahrádza jej dovoz z cudziny.
  • No ich budovanie na poľnohospodárskej pôde sa už nepovažuje za najvhodnejšie.
  • Práve takýto projekt na ornej pôde za celkovo 22 miliónov eur sa chystá na Záhorí.
  • Investor sa bráni, že ide len o pôdu nižšej bonitu a úrodu na nej navyše poškodzuje zver.

Na Záhorí medzi obcami Lakšárska Nová Ves a Studienka chce firma oekostrom Service postaviť jednu z najväčších slnečných elektrární v krajine. Park s celkovým výkonom 24 megawattov sa má rozkladať až na ploche 30 hektárov, čo je zhruba 40 veľkých futbalových ihrísk. Uvádza to projekt, ktorý investor aktuálne predložil domácim povoľovacím úradom.

Podobne veľké fotovoltické parky chystajú na Slovensku iba veľké energetické firmy spoluovládané štátom či najväčšia domáca chemička Duslo.

No kým tie chcú využiť plochy v blízkosti jadrových elektrární či odkaliská popolčeka zo spaľovania uhlia, oekostrom Service plánuje svoju elektráreň umiestniť na poli s ornou pôdou, ktorá sa dá využívať aj na produkciu potravín.

Zaberanie poľnohospodárskej pôdy solárnymi parkami je pritom v zelenom biznise prežité a kritizované. V posledných rokoch aj Slovensko uprednostňuje, ak sa využijú skôr strechy fabrík či skladov alebo práve staré sanované skládky. Čiže plochy, na ktorých sa potraviny pestovať nemôžu.

Firma oekostrom Service pritom patrí investorom z krajiny, ktorá je jedným z najväčších podporovateľov zelených postupov. Vlastní ju rakúsky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie