Poliaci mohli v minulých mesiacoch nakupovať vajcia, mlieko a mliečne výrobky za neuveriteľne nízke ceny. Kým mlieko sa dalo zohnať napríklad za 1,60 poľského zlotého, dvestogramová kocka masla stála v niektorých prípadoch 2,90. V prepočte na eurá sú to pre Slovákov zarážajúce ceny – o 70 centoch za kocku masla a 40 centoch za liter mlieka snívajú mnohí z nich. Takéto ceny však majú aj tienisté stránky.

Poľský Národný zväz mliekarenských družstiev (KZSM) upozorňuje na to, že výrobcovia a dodávatelia mlieka sa stali obeťami cenovej vojny reťazcov. Liter mlieka podľa jeho predstaviteľov skrátka nemôže stáť tak málo. „Nikto v súčasnosti nedokáže vyrobiť mlieko za takúto cenu, keď náklady na surovinu boli v januári tohto roku 207,08 poľského zlotého za jeden hektoliter. K tomu treba prirátať približne 40 percent nesurovinových nákladov, aby sa mlieko dostalo na trh,“ povedal prezident zväzu Waldemar Broś.

Ceny masla takisto prekvapovali. Podľa KZSM boli o 15 až 40 percent nižšie ako samotné výrobné náklady. Podľa prepočtov zväzu by dvestogramová kocka masla v obchode pri zohľadnení výrobnej ceny a marže veľkoobchondíka nemala stáť menej ako päť či šesť zlotých, upozornil portál Wirtualna Polska. Podľa názoru zástupcov zväzu je cena 2,90 zlotého za jednu kocku masla určite nižšia ako výrobné náklady poľských producentov, ktorí ju vyrobia. Päť, respektíve šesť zlotých pritom predstavuje sumu zhruba 1,20 až 1,40 eura, čo na Slovensku zodpovedá lacnejším maslám.

Podobne výrazné zlacnenie ako pri mlieku a masle zaznamenali v Poľsku aj v prípade vajec. Podľa portálu Wiadomosci Handlowe sa vajcia v diskontných predajniach predávali vo februári za sumu, ktorá zodpovedala len polovici nákupnej ceny. Na pultoch diskontných reťazcov nebol problém nájsť balenie vajec veľkosti M za päť poľských zlotých, teda približne za 1,20 eura.

Citlivá téma

Výrobcovia základných potravín sa v Poľsku cítia byť rukojemníkmi cenovej vojny medzi reťazcami, ktoré podľa nich razia cestu dampingových cien, teda takých, ktoré podliezajú bežnú trhovú úroveň, prípadne výrobné náklady.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa