Denník N

Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradil

Ľuboš Benkovský (v strede). Foto - skslovan.com
Ľuboš Benkovský (v strede). Foto – skslovan.com

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľuboš Benkovský je asistent trénera Vladimíra Weissa st. v Slovane. Na starosti má najmä analýzu súperov, ale aj taktickú prípravu hráčov Slovana. Už ako 35-ročný má za sebou viaceré trénerské pôsobiská a stáže v zahraničných kluboch.

Práve on v zime vyzradil na Instagrame, že Slovan odohrá zápas proti ruskému Dinamu Moskva, a potom svoj príspevok upravil. Kým počas celého vyše hodinového rozhovoru pôsobil uvoľneným dojmom, pri otázkach o Diname zmenil mimiku aj reč tela.

„Zápas sme vnímali čisto zo športovej stránky. Nenapadlo nám, že na Slovensku vzbudí taký rozruch,“ povedal v rozhovore Benkovský.

V rozhovore sa dočítate aj:

  •  či tréner Weiss často kričí;
  •  či mal Benkovský problém, keď prezradil zápas s Dinamom;
  •  aký prístup si vyžadujú Weiss ml., Barseghjan a Marcelli;
  •  prečo už ako 20-ročný uprednostnil trénerstvo pred hráčskou kariérou;
  •  o čom písal diplomovú a doktorandskú prácu;
  •  ako finančne vydržal rok bez práce;
  •  čo robí Slovan, aby sa priblížil Slavii a Sparte.

Od minulého leta ste asistentom Vladimíra Weissa v Slovane, ako ste sa dostali k tejto práci?

Začiatky smerujú ešte k obdobiu, keď som bol trénerom Zlatých Moraviec. Po našich vzájomných zápasoch sme prehodili pár slov a vždy sme našli spoločnú reč. Vymieňali sme si myšlienky, ktoré sme mali z veľkej časti podobné. Často ma aj pochválil a snažil sa mi aj poradiť.

Keď som bol potom bez práce, párkrát sme sa stretli a ukazoval som mu svoj systém práce, ako vidím futbal, ako mám detailne pripravené herné systémy a ako by som ich chcel aplikovať v praxi. Boli to podnetné debaty a stretnutia, ale vyzeralo to, že z našej spolupráce nič nebude. Vlani v lete sa mi však znovu ozval a ponúkol mi možnosť byť v jeho realizačnom tíme.

Absolvovali ste aj pohovor s majiteľom klubu Ivanom Kmotríkom st.?

Najprv som mal oficiálny pohovor s trénerom Weissom a potom s generálnym riaditeľom Ivanom Kmotríkom ml. Z týchto rozhovorov vyplynulo, že každá zo strán je stotožnená s touto spoluprácou. S Ivanom Kmotríkom st. som sa nestretol.

Ste rodený Trnavčan, nemali ste morálnu dilemu ísť k najväčšiemu rivalovi?

Futbal beriem maximálne profesionálne a vždy som mal víziu pracovať pre najlepšie kluby. Slovan je najlepší klub na Slovensku a trénuje ho oficiálne niekoľkonásobný najlepší tréner na Slovensku. Dostal som možnosť pracovať s najlepšími a zároveň sa stať lepším trénerom.

Tomuto argumentu rozumiem, ale napriek tomu vám rodina alebo trnavskí fanúšikovia nedali pocítiť, že idete do najneobľúbenejšieho trnavského klubu?

Nestretol som sa so žiadnou negatívnou reakciou. Asi aj preto, lebo ľudia ma poznajú, vedia, aký som a že chcem neustále napredovať. Stretol som sa len s podporou. Už pred Slovanom som odišiel z Trnavy do Košíc a nikto mi nič nevyčítal. Je to bežný trénerský život.

Ale chápete, kam smerujem? Napríklad na Kyriakosa Savvidisa, ktorý v lete prišiel z Trnavy do Slovana, fanúšikovia Spartaka dodnes odporne nadávajú.

Z ľudského hľadiska to vôbec nie je v poriadku. Nedeje sa to však len na Slovensku. Aj derby v iných krajinách sú plné nadávok. Sú to emócie. Síce negatívne, ale patria k derby.

Naozaj patrí k futbalovým zápasom takto škaredo niekomu nadávať?

Tak som to nemyslel. Len poukazujem na to, že derby zápasy sú vybičované, plné emócií a ľudia to tak majú radi.

Aké presne sú vaše úlohy v Slovane v pozícii asistenta?

Mám viacero úloh. Jednou z hlavných je analýza hry súpera. Napríklad, keď sme hrali proti Haife, vycestoval som do Izraela, kde som videl osobne jej zápas. Z neho som spravil analýzu a získal som informácie o súperovi.

Ďalšia úloha je individuálna práca s hráčmi. Spracovávam taktické veci a ukazujem ich jednotlivým hráčom. Ako súper bráni, ako útočí, akým spôsobom bude pressovať naše družstvo alebo jednotlivého hráča. Našim hráčom ponúkam možnosti, ako môžu hrať čo najefektívnejšie. To znamená, že im ukazujem, kde sa im otvorí priestor, keď nás súper napadne pri rozohrávke, kam sa môžu presunúť pri výstavbe nášho útoku.

Taktiež analyzujem konkrétnych hráčov súpera. Napríklad ukazujem, čo je typické pre súperovho útočníka, z ktorej strany si zbieha, aké je jeho tradičné zakončenie, aby sme ho vedeli lepšie brániť.

To je teoretická príprava. Čo robíte pri praxi na tréningoch?

Niekedy odvedie celý tréning hlavný kouč Vladimír Weiss. Inokedy to máme rozdelené a ja mám za úlohu pripraviť napríklad obrannú fázu na konkrétneho súpera.

To si zrejme vyžaduje veľa práce s dátami.

Je to tak, často využívam dáta. Podstatné je vybrať tie najdôležitejšie, a keď ich potom posúvam hlavnému trénerovi, nemôžem ho zahltiť informáciami, sústredím sa len na tie kľúčové. Často mávame taktické porady, na ktorých si vymieňame myšlienky a snažíme sa nájsť najlepšiu cestu vzhľadom na daného súpera.

Ako sa pracuje s Vladimírom Weissom, ktorý má impulzívnu povahu?

Ja s ním mám veľmi dobrý vzťah. Stále som mladý a vnímam trénera Weissa ako svoj vzor. Veď som mal len 20 rokov a začínal som sa venovať trénerstvu, keď postúpil so Slovenskom na majstrovstvá sveta. Vnímal som, ako potom pracoval v zahraničí, ako zlepšil gruzínsku reprezentáciu. Vždy som k nemu vzhliadal a snažil som sa mu priblížiť. Spolupráca s ním nie je vždy ľahká, ale pre mňa je obohacujúca.

Často v šatni kričí?

Často nie, ale rola trénera zahŕňa aj tieto veci, niekedy musíte zvýšiť hlas.

Na vás už kričal?

Je len človek, navyše on je dosť emotívny človek. Po neúspešnom zápase sa snaží aj v emóciách vyhodnotiť, čo sme spravili zle. Potom si však uvedomí – a netýka sa to len jeho, ale všetkých trénerov –, že o pár dní je ďalší zápas a treba sa sústrediť naň. Ukáže, čo sme mohli a mali urobiť lepšie, ale potom ide ďalej.

Často sa hovorí o rozdielnych názoroch trénera Weissa a Ivana Kmotríka ml. Sú medzi nimi napäté vzťahy?

Musíte si uvedomiť, že Slovan je najväčší slovenský klub, ktorý musí dosahovať len tie najlepšie výsledky. Klub musí fungovať aj pod veľkým tlakom a nebudeme sa skrývať, že nikdy u nás vo všeobecnosti v klube ako takom nebol žiadny konflikt. Lenže je to súčasť futbalového života a aj také veci vás posúvajú ďalej. Klub, v ktorom nie sú problémy, neexistuje. Ak je v nejakom klube len pokoj, znamená to, že ten klub sa nechce posúvať. Som presvedčený, že aj obaja menovaní chcú Slovan posunúť dopredu, a osobne vnímam vzťahy v klube ako profesionálne.

Došlo medzi vami a niekým z vedenia ku konfliktu, keď ste na sústredení v Katare „vyzradili“ zápas s Dinamom Moskva?

Tento prípravný zápas priniesol nejaké emócie, na môj vkus až prehnané. Celá myšlienka bola vyslovene športová. Chceli sme odohrať zápas proti najlepšiemu možnému súperovi na danom mieste, kde sme sa nachádzali. Nič ďalšie sme tým nesledovali ani necielili. Čisto zo športovej stránky tento zápas splnil to, čo sme v danej fáze prípravy očakávali.

Pôvodný Benkovského status. Foto – Instagram
Upravený Benkovského status. Foto – Instagram

Okej, opýtam sa inak. V pôvodnom príspevku na Instagrame ste zverejnili, že Slovan bude hrať zápas s ruským Dinamom, potom ste ho z príspevku odstránili. Povedal vám niekto, aby ste to urobili?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie