Nemecké ekonomické inštitúty, ktoré vlani predpovedali rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,3 percenta, prichádzajú s horšími správami. V tomto roku očakávajú rast HDP len na úrovni 0,1 percenta. Vyplýva to z najnovšej spoločnej analýzy Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum v Berlíne, Kielského inštitútu pre svetové hospodárstvo, Leibnizovho inštitútu pre výskum hospodárstva v Halle a v Essene a ekonomického Ifo inštitútu v Mníchove.

Optimisticky to už začiatkom tohto roka nevidel ani prezident Federácie nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm. „Nemecká ekonomika sa nachádza na mŕtvom bode. V roku 2024 nevidíme šance na jej rýchle oživenie.“ Začiatkom marca viaceré strojárske podniky v krajine hlásili pokles objednávok. Tie sa od začiatku roka znížili v porovnaní s vlaňajškom o desať percent. Zhoršenie prognózy hospodárskeho rastu na tento rok potvrdila vo februári nemecká vláda. Pôvodné odhady na úrovni 1,2 percenta znížila na 0,2 percenta.

Musíme zmeniť kurz, varuje Nemcov šéf kontrolného úradu. Energetické plány narazili
Neprehliadnite

Musíme zmeniť kurz, varuje Nemcov šéf kontrolného úradu. Energetické plány narazili

Ekonomické inštitúty pritom hovoria o ešte väčšom prepade. Vláde preto navrhujú riešenia, ktoré by sa mali okamžite aplikovať do praxe. Medzi nimi je zníženie byrokratickej záťaže, väčšia otvorenosť voči technológiám a inováciám, väčšie investície do infraštruktúry a posilnenie kvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia.

Menej neistoty, viac investícií

Odborníci od vlády žiadajú, aby čo najskôr objasnila smerovanie nemeckej hospodárskej politiky. Práve súčasná politická neistota, v rámci ktorej sa predstavy ministra hospodárstva Roberta Habecka a ministra financií Christiana Lindnera rozchádzajú, komplikuje investičné aktivity nemeckých spoločností, upozorňujú ekonomické inštitúty.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa