Dobré noviny
Túži iba po niečom, čo berieme za samozrejmosť. Danku s mozgovou obrnou delí krôčik od lepšej budúcnosti
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Túži iba po niečom, čo berieme za samozrejmosť. Danku s mozgovou obrnou delí krôčik od lepšej budúcnosti

— Foto: Donio.sk, Pomôžme Daniele s DMO rozhýbať sa a nájsť si prácu

Je skromná, no aj cieľavedomá, usilovaná a vytrvalá, opisujú Danielu jej blízki.

Žiť spokojne a realizovať sa v svojej vysnívanej profesii. Aj takto skromne znejú sny Danky Šalapkovej, ktorá aj napriek tomu, že sa narodila s detskou mozgovou obrnou, je odhodlaná zabojovať o lepšiu budúcnosť. Od tej ju delia pravidelné rehabilitácie, na ktoré si však zarába len veľmi pomaly.

Sníva o stabilnej práci

Napriek ochoreniu sa Daniela nevzdáva a plní si postupne všetky svoje ciele. Vyštudovala sociálnu prácu a žurnalistku a hoci sa túži tento profesii naplno venovať, pracovných príležitostí má veľmi málo. V jednom médiu je aktuálne externou spolupracovníčkou, v druhom dobrovoľníčkou, čo jej komplikuje cestu k pravidelných rehabilitáciám, masážam či pobytom v špecializovanom centre.

Foto: Donio.sk

„Daniela je skromná, no aj cieľavedomá, usilovaná a vytrvalá. Avšak život so zdravotným hendikepom si vyžaduje nielen neustále rehabilitácie a obnovu fyzických síl v domácom prostredí, ale aj ambulantnou formou s fyzioterapeutmi, aby zdravotný stav zostal minimálne rovnaký alebo sa zlepšoval,“ píšu Danielini blízki na portály Donio, kde sa rozhodli založiť finančnú zbierku.

Vymeniť chodítko za francúzske barly

Mladá žena netúži po ničom inom, ako po vyššej miere pohyblivosti a zlepšení jemnej motoriky. V jej profesii jej to zvýši šancu nájsť si stálu prácu pre životnú sebarealizáciu, v takej miere, aby aj ona raz mohla zo svojho talentu rozdávať ľuďom a spoločnosti,“ želajú si jej blízki.

Foto: Donio.sk

Pomoc vidia v špecializovanom dvojtýždňovom intenzívnom rehabilitačnom pobyte a následnej starostlivosti, aby sa výsledok týchto terapií len tak nevytratil. Existuje dokonca šanca, že dlhodobé rehabilitácie nielenže zvýšia mieru sebaobsluhy, ale aj to, že bude môcť vymeniť chodítko za francúzske barly. Bez pomoci dobrých ľudí však túto métu nikdy nedosiahne.

Pomoc pre Danku

Ak by ste chceli Daniele na ceste za lepšou budúcnosťou pomôcť aj vy, môžete prispieť prostredníctvom zbierky na stránke Donio.

Už ste čítali?