Veľkonočný baranček má na webe zenyvmeste.sk svoj rokmi overený fotorecept. Vyskúšajte si túto veľkonočnú špecialitu pripraviť s nami.

Veľkonočný baranček

Veľká noc je už opäť tu, tak je načase pripraviť sladkého veľkonočného barančeka. Neexistuje snáď ikonickejšie pečivo pre privítanie sviatkov jari a Veľkej noci.

Potešia sa mu aj malí aj veľkí stravníci. Môžete si ho dopriať vo sviatočné ráno na raňajky alebo ako dezert po jedle. Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho úplne každý.

V našom recepte nájdete hrozienka namáčané v rume, ale ak ich neobľubujete, pokojne môžete túto surovinu vynechať alebo ju nahradiť iným sušeným ovocím či posekanými orieškami.

Vďaka tvarohu v ceste ostane baranček vláčny aj niekoľko dní po upečení, no my veríme, že bude tak chutný, že sa zje takmer okamžite. Barančeka podľa tohto receptu môžete piecť v keramickej aj silikónovej forme. Vyskúšajte aj náš recept na veľkonočnú hrudku. Alebo ďalšie veľkonočné koláče.

  • Čas prípravy: 20 min. - Čas pečenia: 40 min. - Počet porcií: 10-12 kúskov,

Ingrediencie

  • 220 g maslo (z toho 20 g na vymazanie formy) - 180 g kryštálový cukor - 220 g polohrubá múka (z toho 20 g na vysypanie formy) - 1 prášok do pečiva (15 g) - 50 g hrozienka - 50 ml rum - 4 vajcia - kôra z 1 citróna (alebo 2 čl sušenej) - ½ čl vanilka mletá - 250 g jemný tvaroh (môže byť aj hrudkový) - práškový cukor na posypanie (cca 50 g),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Maslo, vajíčka a tvaroh vyberieme z chladničky 30-45 min. pred prípravou. Hrozienka dáme na túto dobu namáčať do rumu. Do veľkej misy dáme 200 g zmäknutého masla a 180 g kryštálového cukru. V druhej miske zmiešame 200g polohrubej múky s kypriacim práškom. Formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.


     
  2. Mixérom (alebo v kuchynskom robotovi) vyšľaháme maslo s cukrom. Keď sa hmota dobre spojí, pridávame po jednom vajíčka za stáleho šľahania. (Stierkou zotrieme boky misky a ešte raz dobre vyšľaháme.) Rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov.


     
  3. Po častiach pridávame múku a šľahačom alebo robotom spojíme.


     
  4. Pridáme vanilku, hrozienka (ktoré sme zliali z rumu) a citrónovú kôru. Teraz už zmiešame všetko ručne metličkou.


     
  5. Nakoniec pridáme 250 g tvarohu a metličkou ručne zamiešame.


     
  6. Cesto naplníme do formy a snažíme sa ho čo najviac zarovnať. Barančeka pečieme pri 170 stupňoch okolo 40 minút. Kontrolujeme drevenou špajľou, musí vyjsť z cesta suchá.


     
  7. Po upečení barančeka vyklopíme z formy vlažného, čakáme kým forma ochladne na takú teplotu, aby sme sa nepopálili. Posypeme práškovým cukrom, môžeme ozdobiť farebnou mašľou okolo krku.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na veľkonočnú plnku.

Videorecept veľkonočný baranček