Rusi údajne používajú „materskú loď“ pre drony: Tá im dovolí dostať sa hlboko za nepriateľské línie

Pchelka má byť podľa dostupných správ nový druh dronu, ktorý otvára nové možnosti boja.

Rusko údajne používa materskú loď pre menšie FPV drony
Zdroj: DALL-E, Pixabay (Chickenonline), Úprava: Vosveteit.sk

Podľa dostupných správ Rusko začalo používať špeciálneho drona, ktorý slúži ako “materská loď” pre menšie FPV drony, informuje portál The Warzone.  

FPV, alebo First Person Video drony, sú známe svojim malým doletom. Nová materská loď dokáže tieto drony dopraviť do veľkej vzdialenosti a následne by tento väčší dron slúžil ako dátový uzol medzi FPV dronmi a ich pilotmi nachádzajúcimi sa niekoľko kilometrov ďalej. Odborníci zatiaľ nedokážu potvrdiť, či Rusko skutočne takúto technológiu používa, no napriek tomu vysvetľujú, že táto technológia je v modernom svete relevantná.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ako sme už spomenuli, tento koncept dokáže obísť výrazné technické limitácie malých dronov za mimoriadne nízku cenu. V praxi by teda koncept “materskej lode” pre menšie drony poskytol vojakom na bojisku obrovskú výhodu.  

FPV drony hrajú mimoriadne dôležitú úlohu hlavne v prípade vojny na Ukrajine. V boji tak zavážili, že momentálne sa hovorí o tom, že majú rovnakú dôležitosť ako napríklad delostrelectvo. Či už hovoríme o Ukrajine alebo Rusku, obe strany vynakladajú značné prostriedky na to, aby vybudovali stovky tisícov FPV dronov.  

Hlavnou limitáciou týchto dronov je dolet. V tomto smere by mohol pomôcť nový typ ruského dronu, ktorý sa údajne už používa, hoci správy nie sú až tak úplne jasné. Zaujímavosťou ale je, že Spojené štáty pracujú na vývoji podobného konceptu.  

Budúcnosť pre FPV drony

Ruská materská loď nesie názov Pchelka a ide o dron schopný vertikálneho vzletu a pristátia. Tento dron je poháňaný benzínom a dokáže pristáť prakticky kdekoľvek. Teoreticky môže Pchelka doletieť na kraj svojho bojového doletu a následne vypustiť FPV drony. Tie následne môžu využiť plný rozsah svojho doletu. Predpokladá sa, že FPV drony môžu preletieť až viac ako 12 km, no v operačných podmienkach je to výrazne menej.  

Ďalšou dôležitou vlastnosťou je, že po vypustení dronov dokáže Pchelka stáť na mieste a slúžiť ako komunikačný uzol medzi vypustenými dronmi a operátormi. To zas rieši ďalší problém, ktorý majú FPV drony. Hoci tieto stroje dokážu doletieť kilometre, na väčšiu vzdialenosť nedokážu udržať spojenie so svojimi operátormi. To platí obzvlášť v prípade, ak sa nachádzajú nízko pri zemi počas posledných fáz útoku.  

Nová technológia podľa expertov umožňuje útočenie hlboko za nepriateľskými líniami, potenciálne aj desiatky kilometrov za prednými líniami. Takéto útoky majú výhodu v tom, že ich zatiaľ nikto neočakáva. Aj napriek tomu má materská loď niekoľko nedostatkov. Tento koncept nerieši žiadne problémy spojené s elektronickou vojnou. Keďže slúži aj ako uzol pre komunikáciu, vydáva špecifické signály, ktoré sa dajú jednoducho lokalizovať. V neposlednom rade je materská loď zraniteľná voči protivzdušnej obrane.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre