Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Jarné upratovanie: tradícia, vďaka ktorej si zlepšíte mentálne aj fyzické zdravie

VEDA NA DOSAH

Korene má hlboko v minulosti. Ľudia mnohých kultúr si ho spájajú s obnovou života, prebudením a posunom k novému začiatku.

Verte či nie, aj upratovanie nám pomáha k lepšiemu fyzickému a duševnému zdraviu. Zdroj: iStockphoto.com

Verte či nie, aj upratovanie nám pomáha k lepšiemu fyzickému a duševnému zdraviu. Zdroj: iStockphoto.com

Jarné upratovanie je veľmi silná tradícia, ktorú od prastarých čias dodnes v západnom svete prekvapujúco dodržiava až 86 percent domácností. S príchodom jari je spojené veľmi tesne a logicky. Dôvody, prečo si na jar doma upratujeme, však netkvejú len v tradíciách a dobrom pocite z vykonanej práce. Možno by ste neverili, no táto neveľmi obľúbená činnosť má podľa najnovších výskumov aj zdravotné benefity.

Upratovanie je súčasťou prastarej tradície

Poznáte to. Čo by to bola za jar, keby sme nevyčistili okná, neutreli prach či neumyli podlahu. Odvšadiaľ treba vymiesť pavučiny, v kúpeľni vyloviť vlasy z odtokov, naleštiť zrkadlá a odstrániť plesne pod umývadlom. Nesmieme zabudnúť nazrieť pod postele a gauče a pozbierať spod nich všetky zabudnuté veci a, samozrejme, vyprať a zavesiť záclony a závesy.

Iba málokto si pri týchto činnostiach uvedomuje, že sa stáva súčasťou prastarej tradície, pochádzajúcej z obdobia, keď začali vznikať prvé mestá. A možno aj staršej.

Jar je vo väčšine kultúr sveta spojená s obnovou života a symbolizuje nové začiatky. Je totiž prechodom od zimy, ktorú si ľudia spájajú so smrťou a spánkom, k životu a prebudeniu. Podľa starých písomných prameňov ľudia kedysi tieto zmeny reflektovali dokonca i vo svojom správaní. Mnohé zvyky sa totiž týkali práve snahy vniesť do domácností nový život a vyniesť z nej smrť.

Fyziologické a meteorologické príčiny

Prečo sa upratuje práve na jar? Je to prosté. V minulosti to inokedy skrátka nešlo a súčasná spoločnosť v tradícii len prirodzene pokračuje. Podľa časopisu National Geographic načasovanie upratovania súvisí najmä so slnkom a jeho intenzitou.

Jar prináša viac svetla, čo v ľudskom organizme spúšťa zásadné zmeny súvisiace s nižšou produkciou melatonínu, hormónu spojeného so spánkom a s tmou. Keď sa blíži večer a slnko pomaly zapadá, vysielajú naše oči signály do mozgu. Ten vyhodnotí, že máme k dispozícii menej svetla, a začne pripravovať telo na spánok.

Viac svetla spúšťa v ľudskom organizme zásadné zmeny. Zdroj: iStockphoto.com

Viac svetla robí v ľudskom organizme zásadné zmeny. Zdroj: iStockphoto.com

Len čo však opäť vyjde slnko, organizmus prestane produkovať melatonín. Nuž a veľmi podobne sa naše telá správajú aj s ohľadom na zimu a jar: podľa viacerých štúdií produkujú omnoho viac melatonínu počas zimných mesiacov, keď je tma a chladno.

Keď príde jar, človek má zrazu omnoho menej melatonínu, je menej ospalý a unavený a srší energiou, silou a chuťou niečo robiť – môže sa teda ľahko pustiť napríklad do spomínaného upratovania.

Kedysi to nebolo také jednoduché

Moderné technológie, medzi nimi rôzne typy elektrických vysávačov alebo plynové či elektrické kúrenie, nám dnes umožňujú upratať si naše príbytky naozaj poriadne.

V súčasnosti nemá skutočne nikto problém vyvetrať si byt či dom a zbaviť ho nečistôt. V minulosti to však nebolo celkom jednoduché, naopak, prinášalo to so sebou viacero úskalí.

Kedysi sa v zime v príbytkoch nevetralo. Okná ľudia otvárali, až keď sa oteplilo. Zdroj: iStockphoto.com

Kedysi sa v zime v príbytkoch nevetralo. Okná ľudia otvárali až vtedy, keď sa oteplilo. Zdroj: iStockphoto.com

Viete si napríklad predstaviť, že by ste doma upratovali potme? Asi by vám to veľmi dobre nešlo. V minulosti osvetlenie bolo len záležitosťou bohatých. Druhá vec je, že pokiaľ chceli ľudia v čase pred príchodom elektriny vo svojich príbytkoch svietiť, museli sa zmieriť s tým, že budú mať všade sadze a špinu.

Kľúčové bolo udržať doma teplo, takže vetranie v zime nepripadalo do úvahy. Okná ľudia otvárali až vtedy, keď sa oteplilo. Vtedy nárazovo vetrali všetok zápach a zatuchlinu, ktoré sa im počas zimy usídlili v príbytkoch. Na dedinách v zime navyše často žili v jednej domácnosti s ľuďmi aj zvieratá, čo malo za následok nielen typický smrad, ale aj množstvo škôd na interiérovom zariadení, ktoré bolo treba opraviť.

Rituál, ktorý pomáha

Veľké upratovanie má rád len málokto, výskumy však preukazujú, že môže mať aj terapeutické účinky. Vedci z Indianskej univerzity skúmali napríklad vzťah medzi fyzickou aktivitou a atmosférou v domácnosti.

Vo výskume sledovali tisíc afroamerických rodín, teda skupinu neúmerne postihnutú rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení, pričom vychádzali z hypotézy, že fyzická aktivita pravdepodobne znižuje vplyv rizika kardiovaskulárnych komplikácií. Údaje, ktoré zozbierali, napokon ukázali, že stav interiéru domova neodškriepiteľne patrí k zásadným faktorom ovplyvňujúcim fyzické zdravie účastníkov štúdie. Ľudia s čistejšími príbytkami boli v porovnaní s tými, ktorí doma nemali až taký poriadok, o poznanie zdravší.

Stav interiéru výrazne vplýva na zdravie ľudí, ktorý v ňom žijú. Zdroj: iStockphoto.com

Stav interiéru výrazne vplýva na zdravie ľudí, ktorí v ňom žijú. Zdroj: iStockphoto.com

Existujú náznaky, že v modernej rýchlej dobe, ktorá si už tak nezakladá na niekdajších rituáloch, môže terapeuticky pôsobiť už len samotná pravidelnosť určitej aktivity (áno, aj upratovania).

Experimentálne výskumy preukázali, že rituálne správanie, i to zbavené náboženských presahov, môže zbaviť človeka úzkosti a stresu. Niet divu, že sa jarnému upratovaniu v západnom svete venuje až toľko domácností.

Korene v staroveku

Určitá forma jarného upratovania sa zrejme objavovala vo väčšine kultúr. Prvé písomné záznamy však pochádzajú z dvoch: z Izraela a Iránu.

Jedna z prvých známych zmienok o jarnom upratovaní sa nachádza už v židovskej tradícii sviatku Pesach, ktorý sa oslavuje každý rok v marci alebo v apríli. Ľudia vtedy odstraňujú všetky stopy kvaseného chleba, ktorý je pred sviatkom zakázaný. Symbolizuje to chvat, v ktorom Izraeliti utekali z Egypta. Nemohli si totiž vtedy dovoliť čakať, kým im chlieb pred cestou za slobodou nakysne.

Katolíci zasa na Zelený štvrtok upratujú oltáre v kostoloch. Práve od nich sme tradíciu prebrali my a pretrvala aj v časoch, keď sa spoločnosť transformovala na sekulárnu.

Ešte starší ako Pesach je iránsky sviatok Nourúz, ktorý sa slávil už pred 5 000 rokmi. Ľudia počas neho vítajú príchod jari a jeho súčasťou je aj tradícia cháne-takání, čo by sa dalo preložiť ako domotrasenie. Domácnosť by sa v rámci nej mala doslova otriasť v základoch. Ľudia v tomto čase perú oblečenie, najmä posteľnú bielizeň, prikrývky a textílie.

Jarné upratovanie v rôznych kultúrach

Čínske sviatky jari, často označované aj ako lunárny Nový rok, patria k najvýznamnejším tradičným sviatkom v Číne. Ich súčasťou je aj upratovanie, ktoré býva spravidla načasované na deň pred prvým jarným dňom. Dôkladným uprataním by sa mal príbytok zbaviť smoly z roku, ktorý sa končí. Tradične sa tento čas využíva na maľovanie stien a opravy všetkého, čo sa v zime rozbilo. Miestnosti by sa mali zametať od vchodu do stredu, pričom odpadky by mali byť vymetené preč zadnými dverami. Predné dvere sú totiž určené na príchod šťastia.

Odpadky sa vymetali von zadnými dverami. Predné boli totiž určené na príchod šťastia. Zdroj: iStockphoto.com

Odpadky sa vymetali von zadnými dverami. Predné boli totiž určené na príchod šťastia. Zdroj: iStockphoto.com

V Thajsku pripadá Nový rok na 13. apríla, keď sa začína dvojdenný festival zvaný Songkran. Podobné sviatky sa pod inými názvami konajú i v Laose a Kambodži. Thajčania tento čas využívajú nielen na dôkladné upratanie domovov, ale i na čistenie obrazov a sôch Buddhu vo svojich príbytkoch a svätyniach.

A čo sa deje na južnej pologuli, kde jar pripadá na našu jeseň? Tam, pochopiteľne, prichádza jarné upratovanie vtedy. V Guatemale sa vždy 7. decembra odohráva sviatok Quema del Diablo, ktorý spočíva v pálení diabla. Ten sa môže ukrývať kdekoľvek v dome, podľa tradície má však najradšej kúty, v ktorých sa hromadia rôzne haraburdy a odpad. Všetky tieto veci sa teda musia upratať a vyniesť z domu. Vonku sa potom zvyčajne spália a môžu sa začať oslavy.

Zdroj: ČT24, Molecules

(af)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky