Alternatívci chcú za prezidenta Pellegriniho Hlavné správy kritizujú Danka a Uhríka, že pred prvým kolom podporovali Harabina

Juraj Brezáni
Juraj Brezáni

Takzvaná mediálna alternatíva zostáva verná vládnej koalícii.

Takzvaná mediálna alternatíva zostáva verná vládnej koalícii.

Juraj Brezáni

Juraj Brezáni

Hlavné správy kritizujú Danka a Uhríka, že pred prvým kolom podporovali Harabina
Ilustračné foto: Postoj/Juraj Brezáni

Ani štvrtý deň po prvom kole prezidentských volieb sa Štefan Harabin nevyjadril, koho by mali jeho voliči podporiť.

Kým 265-tisíc voličov Harabina sa možno nedozvie, čo by im v druhom kole odporučil, samozvané alternatívne médiá im ponúkajú návody, ako sa v ňom zariadiť.

Rádio Infovojna, ktoré razí prokremeľskú rétoriku, síce priamo neodporučilo Pellegriniho, no jeho protikandidáta Ivana Korčoka otvorene nazvali „väčšou protislovenskou špinou“, než bola prezidentka Zuzana Čaputová.

„Zober si Kisku. Myslel som si, že už nič horšie nemôže byť, a prišla Zuza. Povieš si, že už dosť. Horšia by mohla byť len Kolíková, ale nie, je tam Korčok. Oni ti furt vedia ešte väčšiu protislovenskú špinu nájsť,“ vravel na Infovojne moderátor Norbert Lichtner, ktorého v relácii dopĺňa Adrián Repčok.

Podľa moderátorov Infovojny budú pred druhým kolom dôležité tri veci. „Čo urobia Maďari, čo urobia voliči Harabina a čo urobí za tieto dva týždne Pellegrini. To sú tri veci, ktoré rozhodnú o tom, či pôjdeme naspäť do žalára národov a budeme tam poslúchať…“

Pozvánka pre Pellegriniho

Moderátor rádia Lichtner, ktorý pred časom spolupracoval aj s Kotlebovou ĽSNS, v pondelok v relácii pozval Pellegriniho do vysielania, aby odpovedal na otázky od voličov Harabina a presvedčil ich.

„Bolo by vhodné ísť do jamy levovej a zodpovedať otázky, ktoré títo ľudia naňho majú,“ uviedol Lichtner.

Pellegrini aktuálne nechodí do alternatívnych médií, zastupujú ho tam však iní politici z Hlasu.

Tesne pred prvým kolom volieb vystúpil Pellegriniho stranícky kolega a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v relácii medzinárodne hľadaného extrémistu Daniela Bombica, ktorého diváci sa vo veľkej miere prekrývajú s poslucháčmi Infovojny.

Ak by prezidentský kandidát Pellegrini prijal pozvanie moderátorov Infovojny a prišiel by do rádia, už aj osobne by tým poprel svoj názor na tieto médiá, keď ešte pred časom vyhlasoval, že on ani ďalší politici Hlasu nebudú chodiť do dezinformačných médií.

Delenie „národných síl“

Proti Pellegriniho kandidátovi Korčokovi chcú bojovať aj Hlavné správy, otvorene o tom píšu na svojom webe.

Podľa webu Roberta Sopka, ktorý je zakladateľom Hlavných správ, ide v druhom kole o to, či ľudia podporia kandidáta s hodnotami „probruselského a prowashingtonského bezbrehého genderového liberalizmu“ alebo kandidáta s hodnotami „pronárodnej sociálnej demokracie, odmietajúcej vojnové štvanie“.

V kampani Hlavné správy dokonca kritizujú aj lídra SNS Andreja Danka či šéfa Republiky Milana Uhríka, ktorí boli v doterajších článkoch na tomto webe vykresľovaní skôr pozitívne.

„K víťazstvu Korčoka prispeli značnou mierou aj Andrej Danko, ktorý štval proti Pellegrinimu, a rovnako aj Republika, ktorá podporovala Harabina,“ napísali Hlavné správy.

Uhrík im na sociálnych sieťach kontroval: „Postrehol som v (bývalých alternatívnych, dnes smero-hlasáckych) médiách kritické názory, že vraj Korčok vyhral kvôli chýbajúcim hlasom, ktoré roztrieštil Harabin. Tento názor považujem za chybný a deštruktívny.“

Hlavné správy nepodporovali Harabina ani pred prvým kolom

Hlavná téza webu znie, že Pellegrini mal vyhrať už v prvom kole, no nestalo sa tak pre voličské nálady voličov Harabina.

„Aj Hlavné správy totiž zastávajú názor, že kandidatúra Štefana Harabina podporovaného Andrejom Dankom, Milanom Uhríkom, Rudolfom Huliakom a tak ďalej iba skomplikovala víťazstvo Pellegriniho a možno ho aj celkom zmarila.“

„Im je možno jedno, že bude na Slovensku prezidentom Korčok, ale ľuďom v nezávislých médiách to jedno nie je. Oni možno nevidia rozdiel medzi Korčokom a Pellegrinim, ale my ho vidíme. A ten rozdiel je pre nás podstatný,“ napísali Hlavné správy, ktoré aj v ďalších článkoch veľmi jasne „kopú“ za Pellegriniho.

Pýtajú sa napríklad aj kresťanov, prečo podporujú Korčoka. Kresťanských voličov má okrem iných strán aj parlamentná opozičná strana KDH, ktorá podporila Korčoka už pred prvým kolom.

Hlavné správy si zároveň podľa publikovaných textov uvedomujú, že mobilizácia voličov v prospech Pellegriniho bude náročná, dopomôcť k tomu majú práve Danko či Uhrík.

SNS už v utorok podporila šéfa parlamentu a lídra Hlasu v prezidentskej kampani. Republika zatiaľ neoznámila, koho pred druhým kolom podporí.

Hlavné správy písali aj to, že Harabinovi voliči by mali byť v druhom kole veľmi motivovaní prísť k urnám. „Verme, že budú – Harabin tesne po vyhlásení výsledkov podporil, aj keď iba nepriamo, Pellegriniho,“ písali.

Harabin však Pellegriniho zatiaľ nepodporil, ani nepriamo. Tesne pred prvým kolom ho dokonca označoval za „prekopírovaného“ šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

Domnienky o manipulácii volieb

V alternatíve sa po Korčokovom víťazstve prvého kola objavili aj názory o manipulácii. Text s týmto naratívom publikoval po pandémii vplyvný dezinfoweb Hlavný denník, ktorý NBÚ vypol spoločne s Hlavnými správami po začatí invázie Ruska na Ukrajinu.

Hlavný denník zdieľal na svojom webe text Róberta Mervu, ktorý tvrdil, že „je prakticky nemožné, aby po sčítaní tretiny národa, keď je prakticky už rozhodnuté a percentá sú zastabilizované, Korčok zaostával za Petrom Pellegrinim o 12 percent, no napokon to o päť percent vyhral“.

Označil to za manipuláciu so „psychologickým ťahom“ do druhého kola. Vyzval preto všetkých čitateľov Hlavného denníka, aby prišli voliť, aj „všetci“ voliči Harabina. „Lebo ak neprídu, máme za prezidenta človeka rovnorodého s Macronom, ‚Generálom‘ či Bidenom!“ dodal.

Vyrušil ho aj fakt, že ešte „polhodinu“ po skončení moratória nenaskakovali výsledky. „Tu sa udialo niečo obludne falošné a zmanipulované zo strany tých, ktorí sumarizovali sčítavanie hlasov,“ upozornil Merva v článku.

Dezinformačná scéna nemala pred prezidentskými voľbami pochybnosti o manipulácii volieb, podobné obavy vyjadrovala pár mesiacov pred parlamentnými voľbami. V minulom volebnom období napríklad prešiel zákon poslanca Republiky Eduarda Kočiša, ktorý prikazuje samosprávam zverejňovať zápisnice z okrskových a okresných volebných komisií. Mal to byť ťah proti manipuláciám s výsledkami. Podľa riaditeľky odboru volieb na ministerstve vnútra Evy Chmelovej išlo o zbytočnú legislatívu, keďže „zápisnice uverejnené sú“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia