MojAndroid

Finančná gramotnosť nie je na vysokej úrovni ani pri dospelej populácii, Slovensko sa nachádza pod priemerom EÚ, preto je dôležité začať so vzdelávaním detí vo svete financií už v čase, kedy sa začínajú s peniazmi zoznamovať. Deti sa najľahšie učia formou hry, preto sa touto cestou pustila aj Tatra banka. Podobnú aplikáciu pre deti pred časom spustila aj 365.banka.

Prichádza TABI

Pripravila aplikáciu, ktorá je určená nielen klientom banky, ale na edukáciu ju môžu využiť aj deti, ktorých rodičia majú účet v inej banke. Budú mať ale obmedzené funkcie. Hlavnou postavičkou, s ktorým sa môžete stretnúť na sociálnych sieťach a v televízii, je digitvor TABI.

TABI
TABI

Mohlo by vás zaujímať:

TABI vzdeláva aj zabaví

Ten dieťa sprevádza v celej aplikácii a za správne riešenia úloh formou kvízov, v ktorých si overí získané vedomosti, môže dieťa získať coiny, ktoré použije vo virtuálnom obchode na nákup vylepšení pre TABI-ho.

Aplikáciu tvoria dve časti. Edukačná, v ktorej sa deti vzdelávajú v oblasti financií a časť, ktorá slúži na reálne narábanie s peniazmi. Prvá časť je dostupná všetkým, druhá iba klientom Tatra banky s Detským účtom. Spolu s rodičmi tak dieťa získava prvé informácie o spravovaní financií a inšpiruje k zodpovednému prístupu, pričom rodičia majú nad všetkým plnú kontrolu.

Viac funkcií s Detským účtom

Ak má dieťa Detský účet v Tatra banke, môže mu rodič aktivovať niektoré bankové funkcionality. Skontroluje si tak, koľko peňazí mu zostáva na účte, pozrie si PIN kód ku platobnej karte alebo začne šetriť na svoju vysnívanú hračku.

Rodič si vo svojej mobilnej aplikácii Tatra banky v časti Rodičovská zóna môže pozerať, ako dieťa míňa peniaze a push notifikácia ho upozorní na každú transakciu dieťaťa. Dajú sa tu meniť i limity pre kartu aj platby na internete. Aplikácia TABI je dostupná pre operačné systémy Android a iOS.

Aplikácie a účty pre deti má aj konkurencia

Detskú aplikáciu vydala už v roku 2021 napríklad aj konkurenčná 365 bank. V apke Smartie majú detskí klienti prehľad o svojich financiách, našetrenej sume a nechýba tu kvíz na overenie vedomostí zo sveta financií. Banka ponúka k apke aj Smartie kartu a náramok, ktorý sa používa na bezkontaktné platenie. Detský účet majú vo svojom portfóliu aj iné slovenské banky, ako SLSP, VÚB, mBank a podobne, no bez špeciálnej mobilnej aplikácie.

SMARTIE 365 bank
Foto: 365.bank

 

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+