Denník N

Lasky z Pary: Prijal som, aký som. Pokúšam sa s tým niečo robiť, ale ideálne to nikdy nebude

Lasky na koncerte s Parou v bratislavskom Stars Auditoriu. Foto - archív skupiny Para
Lasky na koncerte s Parou v bratislavskom Stars Auditoriu. Foto – archív skupiny Para

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tomáš „Lasky“ Šedivý (1980) je spevákom úspešnej skupiny Para, ktorej nedávno vyšiel ôsmy album s názvom Pre všetko okolo nás.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • či niekedy bojoval s komplexmi a so psychickými problémami pre ráčkovanie a postavu;
  • ako zvládol odchod najbližších ľudí v priebehu krátkeho času;
  • či nie je pozícia basgitaristu Pary na poste primátora Bratislavy rizikom aj pre kapelu;
  • či ho nemrzí, že najväčší hit nového albumu vypustili už pred dvomi rokmi;
  • ako sa mu spievalo na pódiu s Milanom Lasicom;
  • či ešte po zlomenine rebier skáče do davu.

Para vznikla v roku 1995, vy ste do nej prišli o tri roky neskôr a stali ste sa jej štvrtým spevákom. Vaším predchodcom bol aj herec Marián Miezga.

Jasné, Majo v kapele spieval asi rok. Predo mnou to skúšali aj náš súčasný bubeník Dano Buzinkay a Miško Biely. Miško potom zrazu neprišiel na dva či tri koncerty, a tak Para hľadala nového speváka. V tom čase som bol v skupine Gle-Glo. Chalani ma videli na koncerte a oslovili ma, či to s nimi neskúsim. O týždeň sme mali prvý koncert a už som ostal.

Kolegovia ma označovali za mimozemšťana, s ktorým si nie hneď vo všetkom sadli, ale vraj som robil dobrú šou a ani spev nebol hanbou. Pritom im tam nastúpil chlapík v mikine, širšej postavy a ešte aj ráčkujúci. Aj vďaka tomu sa dá povedať, že síce robíme to, čo ostatní muzikanti, ale predsa len trochu inak.

Riešili ste niekedy ráčkovanie ako hendikep?

Trápilo ma to najmä vtedy, keď som sa dvakrát pokúšal dostať na herectvo. Pol roka som chodil k logopédovi, dokonca mi lekári ustrihli uzdičku pod jazykom, ale nepomohlo to. Napokon som to prestal riešiť. Musel som sa s tým identifikovať a zmieriť.

Dnes je to jeden z milých poznávacích znakov Pary. Je pravda, že prezývku Lasky ste získali od spolužiaka, ktorý videl film s Jeanom-Paulom Belmondom, v ktorom účinkovala práve postava Laskyho?

Áno, šlo o kanadsko-francúzsky film Senzi finta z roku 1985. Spolužiak mal veľký talent na vymýšľanie prezývok, túto mi dal, keď som mal desať rokov. Lasky vo filme bol pritom vysoký dva metre a vážil asi 150 kilogramov. Jeho výšku som nedosiahol dodnes. Prvý rok som spolužiaka naháňal, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie