Kašeľ likviduje na počkanie: Najsilnejší liek na kašeľ a priedušky máte na jar rovno pod nosom, vydrží celý rok!

Tento recept je veľmi starý no zato veľmi, veľmi účinný. Kto ho niekedy skúsil, určite dá za pravdu, že lepší proti kašľu neexistuje.

 

 

Tento recept som prvýkrát robila pred niekoľkými rokmi podľa starého receptu z knihy po prababke.

Odvtedy vyrábam každý rok, na kašeľ, zapálené priedušky a choroby dýchacích ciest je to najlepší liek.

Príprava nie je vôbec náročná, potrebujete len listy skorocelu kopijovitého, cukor, zaváraninovú fľašu a plastové vrecko (alebo iný materiál na zabalenie.

Skorocelový sirup je tradičný domáci liek, ktorý sa vyrába z listov skorocelu kopijovitého (Plantago lanceolata). Tento nenápadný divoký kvet má liečivé účinky a sirup z neho pomáha pri kašli, prechladnutí a iných ochoreniach dýchacích ciest.

Ako pripraviť starodávny liečivý sirup proti kašľu

1, čerstvo natrhané listy skorocelu očistíme.

2, Listy navrstvíme do zaváraninovej fľaše, zasypeme cukrom, a takto kôpkujeme, až kým sa nedostaneme na vrch fľaše.

 

 

3, Riadne natlačíme až po okraj a zaviečkujeme.

4, Dôkladne zabalíme do sáčkov a igelitu lebo iného ochranného materiálu.

5, Teraz príde tá najzvláštnešia časť – takto pripravenú zmes zakopeme v záhrade na 8 týždňov. Na zakopanie vyberáme tienisté miesto – je dôležité preto, lebo ak by bolo vo fľaši veľmi teplo, mohli byť listy začať kvasiť. Vyhĺbime jamu, vložíme fľašu a odporúčam označiť si miesto.

 

 

6, Po 8 týždňoch vykopeme, precedíme cez sitko – ostane nám sirup hnedočiernej farby.

7, Uchovávame v chladničke a pri obtiažiach užívame ( dospelým polievkovú lyžicu 3 x denne, deti čajovú lyžicu 3x denne, v chlade vydrží približne jeden rok).

Chutí podobne ako sirup  z lekárne. možno by sa dal vylepšiť pridaním mäty, materinej dúšky, ale to som neskúšala.

Sirup účinkuje rýchlo, lepší liek na kašeľ a zapálené priedušky nepoznám. 

Druhý recept na rýchlo pripravený skorocelový sirup

 

 

Potrebujeme:

5 hrnčekov čerstvých, umytých listov skorocelu kopijovitého (cca 100 g)

500 ml vody

500 g kryštálového cukru

200 g medu (voliteľné)

Citrón (voliteľné)

Postup:

Príprava listov:

Nazbierajte čerstvé, zdravé listy skorocelu kopijovitého. Ideálny čas zberu je od jari do začiatku kvitnutia. Listy dôkladne umyte a osušte. Môžete ich jemne nasekať alebo nakrájať na menšie kúsky, aby sa z nich lepšie uvoľnila šťava.

Lúhovanie:

V hrnci zmiešajte vodu a listy skorocelu. Priveďte k miernemu varu a potom ihneď odstavte z ohňa. Zakryte hrniec a nechajte lúhovať 2-4 hodiny.

 

 

Cedenie:

Po lúhovaní preceďte tekutinu cez jemné sitko alebo gázu. Listy poriadne vytlačte, aby ste získali čo najviac šťavy.

Varenie sirupu:

Precedený odvar zmiešajte s kryštálovým cukrom v čistom hrnci. Pomaly priveďte k varu a za stáleho miešania varte, kým sa cukor nerozpustí a sirup mierne zhustne. Sirup by mal mať konzistenciu hustého medu.

Pridanie medu (voliteľné):

Pre extra chuť a konzerváciu môžete do horúceho sirupu pridať med. Med má aj svoje liečivé účinky, ktoré dopĺňajú účinky skorocelu.

Pridanie citrónu (voliteľné):

Pre sviežu chuť môžete do hotového sirupu pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Fľašovanie:

 

 

Horúci sirup nalejte do čistých, sterilizovaných fľaštičiek. Dobre ich uzavrite a nechajte vychladnúť.

Skladovanie:

Sirup skladujte na tmavom a chladnom mieste. Vydrží vám niekoľko mesiacov.

Užívanie:

Užívajte 1-2 lyžičky sirupu 2-3 krát denne pri kašli, prechladnutí, alebo iných problémoch s dýchacími cestami.

Upozornenie: Tento sirup nie je vhodný pre deti do 1 roka a tehotné ženy. Pred užívaním sa poraďte s lekárom, ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie