Žeby Sulík udal trend? Zakliate ministerstvo, kde ministri nič nenakupujú (komentár)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VOĽBY: Volebná noc v centrále strany SAS
Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Jana Birošová
Tento článok pre vás načítala AI.

Na Slovensku je nám veselo. A to v každej oblasti. Dokonca aj v tak vážnej, ako je vedenie nášho štátu. Našlo sa totiž ministerstvo, ktoré nenakupuje. Teda lepšie povedané, nie ministerstvo, ale jeho ministri.

Kauza nenakúpené testy

Minister hospodárstva Richard Sulík nenakúpil testy na koronavírus. A Denisa Saková teraz nenakúpila emisné povolenky pre teplárenské spoločnosti. Je otázne, či je to dobré, že sa na ministerstve nenakupujú predražené služby a tovary, alebo sa nenakúpili tovary a služby za výhodné ceny.

Opozičná strana SaS prišla po dlhšom čase s “brutálnou energetickou kauzou“. Ministerka Saková sa mala podľa veliteľov slovenských liberálov vykašľať pre svoju lenivosť na podpis pre šesť najväčších štátnych teplárenských spoločností, ktorým by im povolila na trhoch nakúpiť emisné povolenky, za podľa SaS, určite najvýhodnejšie ceny.

Sporné kroky ministerstva

Ministerka Saková tak mala podľa už tradičných saskárských excelovských tabuliek pripraviť Slovensko o sedem miliónov eur. A týchto sedem „melkov“ majú zaplatiť Slováci a Slovenky v cenách tepla.

Napriek tomu, že sú už emisné povolenky na trhoch drahšie, a Slovensko by malo prísť o spomínaných sedem miliónov, aj tak by sa podľa liberálov mala ministerka čo najskôr rozhýbať a podpísať žiadosť teplárenských spoločností o nákup emisných povoleniek.

Reakcia ministerky Sakovej nenechala na seba dlho čakať, a ako je v obľube Sulíkových protivníkov, hneď na začiatok vytiahla vypitý bar v Dubaji. Následne však prezradila viacero sporných krokov ministerstva hospodárstva pod vedením Sulíka v energetike.

Ak pri všetkom tvrdila pravdu, tak Sulík by mal, ako povedala Saková, potichu a hlavne nenápadne odísť do Bruselu, a tam zavŕšiť svoju politickú kariéru.

Ruská ruleta

V každom prípade jeden argument ministerky Sakovej v tejto “brutálnej energetickej kauze“ obstojí. Štátne teplárne na tento rok už majú nakúpené emisné povolenky, čiže o tom čo rozprávali lídri liberálov sa týkalo emisných povoleniek na budúci rok. A či ich už nakúpiť už teraz, alebo si ešte počkať na výhodnejšie ceny na trhoch, je stále ruskou ruletou.

Ministerka a jej odborníci je presvedčená, že výhodnejšie ceny emisných povoleniek na budúci rok ešte len prídu. To, či budú mať pravdu, ukáže až čas. Potom by mohli saskári organizovať tlačovky a obviňovať ministerku z nekompetentnosti či zo zrady k národu. Takto pred druhým kolom prezidentských volieb je význam otvorenia “brutálnej energetickej kauzy“ viac ako jasný.

Obvinenie, že Slovensko už prišlo o 7 miliónov eur, je na tak skúsenú politickú stranu ako je SaS v tejto “ brutálnej energetickej kauze“ dosť hysterické a smiešne.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Denisa SakováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR