Japonský jen klesol na 34-ročné minimum

japonsky jen

Japonský jen dosiahol voči americkému doláru najnižšiu úroveň za posledných 34 rokov. Mena v stredu oslabila o 0,3 % na 151,97 jenov za dolár, čo je najnižšia úroveň od roku 1990.

Japonský minister financií Shunichi Suzuki v reakcii na to vyhlásil, že úrady sú pripravené prijať potrebné opatrenia, ktoré by zastavili oslabovanie meny. „Nevylučujeme žiadne možnosti a prijmeme rázne opatrenia proti nadmerným pohybom meny,“ povedal v stredu japonský minister financií. Po jeho vyjadreniach začal jen posilňovať.

Tvorcom politiky dochádzajú možnosti, ktoré by v tejto situácii mohli využiť. Prepad meny nedokázalo zastaviť ani prvé zvýšenie úrokových sadzieb Bank of Japan od roku 2007, ku ktorému centrálna banka prikročila minulý týždeň. Nedostatok signálov, ktoré by naznačovali ďalšie sprísnenie politiky v najbližšom období, namiesto toho tlačia jen opačným smerom.

Pozorovatelia trhu očakávajú, že v najbližších mesiacoch sa situácia pravdepodobne zmení, keďže americký Federálny rezervný systém (Fed) chce ešte v tomto roku pristúpiť k zníženiu sadzieb, zatiaľ čo BOJ môže v tomto roku sadzby opäť zvýšiť. Napriek tomu je ale pravdepodobné, že jen zostane celkovo o niečo slabší.

BOJ neposkytla jasné signály o tom, kedy dôjde k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb, no vo veľkej miere sa špekuluje, že sadzby zvýši ešte tento rok, pravdepodobne v júli alebo októbri.

„Vzhľadom na nedávnu históriu by prelomenie úrovne 152 jenov za dolár mohlo podnietiť intervenciu,“ uviedol Rodrigo Catril, hlavný devízový stratég National Australia Bank Ltd. v Sydney.

Suzukiho zmienka o odvážnych krokoch sa vo všeobecnosti interpretuje ako priama intervencia na menovom trhu. V prípade, ak pokračujúce verbálne varovania nedokážu zastaviť tlaky proti jenu, Suzuki môže požiadať o nákup jenov na trhu.

V roku 2022 úrady v Tokiu minuli 9,2 bilióna jenov (60,6 miliardy dolárov) na podporu jenu pri troch príležitostiach, pričom zakaždým trvali na tom, že nechránia žiadnu konkrétnu úroveň meny.

Vývoj menového páru USD/JPY

graf vyvoj menového páru USDJPY
graf vyvoj menového páru USDJPY

Zdroje: bloomberg.com; japantimes.co

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre